До 39° и валежи следобед в неделя

Атмосферното налягане ще е по-ниско от средното за месеца. През нощта ще е ясно. И утре през по-голямата част от деня ще е предимно слънчево, около и след обяд още по-горещо. Това съобщи за Фокус дежурният синоптик Орлин Лазаров в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН).

По-късно през деня ще се развие купеста облачност и на отделни места краткотрайно ще превали и прегърми. Вятърът ще е слаб, предимно от юг. Максималните температури в по-голямата част от страната ще са между 34° и 39°, поради югоизточния вятър, по-ниски ще са по морския бряг, между 30° и 33°. Съществена промяна на времето ще започне от запад след полунощ.

По Черноморието ще е слънчево и горещо, а максималните температури ще са между 30° и 33°. Вятърът след пладне ще стане до умерен -от югоизток. Температурата на морската вода е 27°-28°. Вълнението ще е слабо, 1-2 бала. Вятърът по високите части ще е умерен - от юг и ще е твърде топло. На 1200 м.н.в. температурата през деня ще достигне 28°, на 2000 м. около 20°. След обяд ще се развие купеста облачност, на места краткотрайно ще превали и прегърми. Около и след полунощ, с настъпващ от запад студен атмосферен фронт, ще започне чувствителната промяна, ще има гръмотевични бури и по-интензивни превалявания.

През нощта срещу понеделник от северозапад ще започне да прониква хладен въздух. В нощните и сутрешните часове над Западна България ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи, на отделни места интензивни и придружени с гръмотевици. По-късно и в централната част от страната ще превали и прегърми, а привечер и през нощта срещу вторник валежи ще има и в източните райони. Температурите в северозападната част от страната ще се понижат значително и максималните ще са към 26°-29°, докато в Източна България ще са все още високи - предимно между 30° и 35°.

Във вторник ще бъде преобладава слънчево време, но над източните и планинските райони ще има условия за развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност, там на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Температурите в цялата страна ще се понижат и максималните ще са между 28° и 33°. В сряда вятърът ще се ориентира от изток-североизток, ще бъде слаб, по морския бряг - до умерен. Ще бъде предимно слънчево. Временни увеличения на облачността ще има в следобедните часове над западните и планинските райони, на места ще превали краткотраен дъжд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Времето