Борисов във Варна: През февруари започваме проучванията за нефт и газ в Черно море

През месец февруари започваме проучванията за нефт и газ в шелфа на Черно море. Това зави министър-председателят Бойко Борисов по време на посещението си във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” във Варна, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна. Премиерът допълни още, че ако правителството на ПП ГЕРБ не беше свалено от власт „Хан Аспарух” отдавна вече щеше да се проучва.

„Първите неща, които направи правителството на Орешарски бяха да се спрат концесиите на „Терес” и на „Силистар”. На никого не е приятно България да е независима от газа защото сме клиенти. Всяка година плащаме за въглеводороди 6.7 млрд. долара, а нашите находища стоят неразработени. Моят проблем с руснаците започна след като пуснах концесията на големия концерн от австрийска, френска и испанска фирми. На руснаците няма да им е приятно клиента да го няма, посочи Бойко Борисов.

Той допълни, че например Румъния вече е разработила Черноморския си шелф и внася само 10 % от горивата си. „Ние имахме близо две години пауза, държавата я нямаше и всичко спря. Искам да благодаря на главния прокурор, под чието ръководство върви операцията по противодействие на контрабандата с горива. Всичко се е претакало по морета и по танкери и накрая няма пари за пенсии и за заплати.

Варненци също виждат ефекта от нашата работа – тази сутрин се изкъпах в морето – хубаво и често е. Същото се отнася и за пътния възел на Белокопитово – всички имаха някакви претенции, а сега като минах, колите си хвърчат и магистралата е прекрасна”, посочи още във Варна Бойко Борисов.

“Бреговите центрове ще помагат освен в борбата с контрабандата и за предотвратяване на бедствия и аварии на българското крайбрежие”, каза още Борисов.

“Важно е всички да наблюдават всички – от Министерство на отбраната, през МВР, митница и данъчни. Вече не може да се прекара нито кораб, нито баржа без да те забележат. Машините записват всичко, имат огромна памет, единия етаж на кулата, която открихме днес е пълна със сървъри и с години ще пазят информация”, обясни Борисов. Премиерът допълни още, че е говорено с норвежкото правителство, за да се използват техните сателити. „Това ще е готово през зимата. Тази битка, която водим е в полза на хората, защото парите, които влизат са за тях. Това се вижда и във Варна. Тези пари не ги взимаме от дълга и не задължаваме следващите поколения, просто работим по-добре и инвестираме сумите за благото на хората. Сега във Варна ще се ремонтират нови пет булеварда, дадени са още три милиона за Двореца на културата и спорта, защото се оказа, че основите са напълно компрометирани”, подчерта Бойко Борисов. Премиерът посочи още, че работи за предотвратяване на изтичане на средства при контрабанда. „Това е и основната задача на бреговите центрове, но не само. Те помагат и за предотвратяване на бедствия и аварии защото се наблюдава цялата екватория на българското крайбрежие”, каза още Бойко Борисов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.