Ветеринар: Антраксната спора може да остане жива и 70 г., затова е толкова опасна

Антраксната спора може да остане жизнеспособна с десетилетия. Това каза за Фокус д-р Вяра Гришина, председател на Ветеринарния съюз в Пловдив. По думите на Гришина, антраксната спора затова е толкова опасна и проблемна, защото може да остане жизнеспособна 20, 30, дори 70 години.

„Във връзка със заразените от антракс кожи, които търговци пренесоха от Варненско в община Куклен, няма никаква гаранция, че заразата няма да се разпространи”, смята д-р Гришина.

Кожите са престояли от 23 до 30 юли на терен в буса, който е бил затворен и охраняван. Дори бусът да е бил дезинфектирали има нещо, което буди тревога, смята още Гришина. Недопустимо е кметицата на кукленското село, където са били кожите, да не знае на кое място са загробени тези кожи. По закон то трябва да бъде оградено с мрежа и трябва да се сложат предупредителни табели, че там е забранено пиенето, пашата на животни, въобще обитаването на животни в този регион. Вместо това се крие информация от населението.

„Това е недопустимо, никой не бори заразни болести с криене на информация и успокояване на населението” добави д-р Гришина. По думите ѝ, никой не дава обяснения защо профилактичната програма в края на годината не е започнала. Съобщава се, че ще започне в края на септември – началото на октомври. Но тази профилактика е за цяла година и не може да се направи за един месец. „Да не говорим за това, че след дъжд качулка животните ще бъдат ваксинирани октомври месец. Кой ще си даде овцете, когато са в средата на бременността да бъдат ваксинирани за антракс”, пита ветеринарят. Според д-р Гришина, това е предпоставка за масови аборти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини