МВР плаща 25 хил. лева за побой над задържана незаконно жена

Пребитата от униформен полицай в метростанция "Надежда" Добринка Божилова е била задържана незаконно, постанови Административният съд. Още на първа инстанция заповедта за арест е паднала като незаконосъобразна, съобщи адвокат Николай Хаджигенов, който защитава девойката, цитиран от struma.bg.

Буквално обезобразената от бой Добринка скандализира обществото, след като във Фейсбук пусна свои снимки след случилото се на 18 януари. Тя разказва, че жестоките й рани са ударите от униформен, който я смазва в стаята за охрана в метростанция "Надежда". Там влязла заедно със свой приятел по собствена воля, тъй като ченгето им поискало документи, а те нямали. Впоследствие Добринка бе привлечена като обвиняема, тъй като по думите на пазителя на реда тя го е нарекла "боклук" и го напсувала.

"Можете само да предполагате, но нямате представа реално колко от полицаите са неграмотни. Те не могат да напишат читава заповед за арест дори когато заварят човек с нож над трупа на убит. Още повече пък, когато трябва да пишат заповеди "на коляно", в случаите, когато трябва да оправдаят полицейско насилие. Затова 99% от тези заповеди падат в съда", коментира пред "България Днес" адвокат Хаджигенов.

"Иначе полицаят отрича да е докосвал Добринка, въпреки че на камерите от метрото, ясно се вижда, че тя влиза жива и здрава в стаята за задържане, а после цялата е насинена. Той твърди, че не я е удрял, както и полицаите, които пребиха Радослав Божинов", продължава юристът. И разказва за развитието по делата, които води, след като графичен дизайнер в БНТ бе помлян от двама униформени.

Сагата с Божинов започва преди 4 години. Той е спрян за проверка на улицата от две цивилни ченгета, решили, че изглежда подозрително, защото имал дълга коса. Младият мъж е пребит до неузнаваемост от двамата, а и от техни колеги след идването на униформени.

"Чел съм безброй пъти съдебномедицинските удостоверения, гледал съм снимките и всеки път, задавайки си въпроса как е оцелял след зверския побой, единственото, което ми хрумва, е, че е извадил късмет", пише в блога си адвокат Хаджигенов.

Юристът разказва продължението на бруталната история. Божинов е закаран в районното и е оставен да лежи в локва от собствената си кръв. През нощта е закаран до МВР болница, където му взимат насила кръв за проба за алкохол и тест за наркотици.

"Въпреки че ги исках многократно, тези проби ги няма! Това не пречи на МВР още на следващия ден да обяви, че е пиян, друсан, оказал яростна съпротива и пр.", добавя Хаджигенов.

Радослав Божинов се принуди да емигрира след побоя. След 24-часовото задържане Радослав Божинов е пуснат, но се налага да му се правят операции, за да бъде стабилизиран. "И това не е всичко. Незабавно след излизането му от болницата му бяха повдигнати куп тежки обвинения, от които след намесата на защитата остана едно, а именно неизпълнение на полицейско разпореждане", продължава юристът.

В крайна сметка съдът постановява, че заповедта за задържане на Радослав е незаконна. Заради побоищата защитата му завежда дело срещу МВР. След многократно протакане се изминава целият път по инстанциите и се стига до окончателно решение на ВКС, който признава, че в случая е имало полицейско насилие. Вътрешното ведомство е осъдено да плати безпрецедентна за подобен род дела сума - 25 000 лв.

Адвокат Хаджигенов твърди, че много от полицаите са неграмотни Нищо все още не е платено, казва адвокат Хаджигенов и обяснява, че никой не може да накара държавата да го направи, но все пак е обнадежден, че парите ще бъдат преведени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини