На 21 септември 2018 да почерпят

Драма: „Лудогорец“ пропиля два гола аванс срещу „Байер“ и остана с празни ръце

Мръсните тайни на интернет гигантите “Епъл”, “Амазон”, “Фейсбук” и “Гугъл” имат безпрецедентен достъп до личния ни живот

Йордан Йовчев излиза от „Фермата“ Участниците изпратиха олимпийския медалист със сълзи

Двете Кореи приключиха президентската среща на свещен връх

САЩ въведоха санкции срещу 33 длъжностни лица, свързани в ВПК на Русия

Бум в производството на кока в Колумбия Около 1400 т са произведени през 2017 г.

София с план за чист въздух Обмислят подмяна на отоплителните инсталации с печки на пелети, разширяване на газопреносната мрежа и филтри на комините

Роналдо сред грубияните във футбола

ООН: Половината от бедните хора по света са деца

Рокадите в кабинета сблъскаха отново президент и премиер (обзор) България загуби една седмица заради войната между институциите

Родител нападнал учителка в Старозагорско Двете страни са с напълно различни версии за случилото се

Инцидент с отравяне в Солсбъри се оказа измама Пострадалата Анна Шапиро се представяла за агентка на Мосад

500 млн. лв. е загубата от нелегални цигари Дупка в закона - няма наказание за производството на тютюневи изделия без бандерол

Венеция с нови глоби за туристи До 500 евро за седене и лежане на земята

Министър Десислава Танева: 16 000 декара гори са засегнати от пожари

Близо 16 000 декара горски територии са засегнати през тази година от пожари. Заради това амбицията на Министерството на земеделието е да бъдат поставени пожароизвестителни кули във всички горски територии в страната. Това обяви в събота в Стражица аграрният министър Десислава Танева.

Тя допълни, че през 2015 г в страната са възникнали над 200 пожара.

„ 98 % от тях са резултат на човешка немарливост. Една част са възникнали заради неизправна фермерска техника при почистването на пасищата. Друга небрежност са запалените огньове от любители на гората и от неизхвърлени бутилки, които предизвикват „ефекта на лупата“, информира министър Танева.

По думите и голяма част от засегнатите от пламъците гори ще бъдат възстановени, тъй като пожарите са низови, но около 3500 декара са изгорелите масиви във високите части на планините, където трябва да се прибегне до залесяване. Към момента едва 8 на сто от територията на страната е покрита с пожароизвестителни кули.

Има разработени още 19 проекта с финансиране от Програмата за развитие на селските райони, каза тя. Новоизградените кули ще се управляват чрез единна система към Изпълнителната агенция по горите. Министър Танева посочи, че до края на годината ще бъдат рехабилитирани 522 километра горска пътна инфраструктура, като приоритет ще бъдат труднодостъпните планински райони. Участниците в новите тръжни сесии за превозване на дървесината ще трябва да опишат маршрутите по които съответния ползвател ще превозва добития дървен материал.

„Целта е да не се допуска увреждане на поземления фонд и на общинските пътища от тежкотоварните машини. В договорите от тази есен това ще се включи, като задължение, а при открити нарушения ще се прекратява договора“, допълни Десислава Танева.

В Стражица тя участва в тържествата за празника на града и в откриването на ремонтираната градска художествена галерия, в която се съхраняват над 900 художествени произведения на изявени български автори. В реконструкцията са вложени 50 000 лв отпуснати по Програмата за развитие на селските райони.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.