На 19 декември 2018 да почерпят

Световната банка одобрила кредитни гаранции от 750 млн. долара за Украйна

Белгийският премиер подаде оставка

Българските полярници пристигнаха на Антарктида

Централна роля в света иска Китай Никой не може да ни диктува какво да правим, отсече Си Цзинпин

Ники Хейли загатна какъв ще е американският план за мир в Близкия изток

Американски съдия разкритикува бившия съветник на Тръмп Майкъл Флин

ЕС призова Сърбия към конструктивен диалог с Косово

Евтина земя дават на млади фермери Целта е стопаните под 40 години да останат на село

Премиера на филм за дядо Добри в НДК

Христо Стоичков към фенове: Трудете се и не се предавайте! Стотици варненци извиха опашка за автограф от Камата

Чуждите инвестиции намаляха с 21% Задгранични компании продават бизнеса си в България

Искат Ценко Чоков обратно в ареста (обзор) Имал разрешение да отиде на зъболекар

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 19 декември 2018

Посланиците от ЕС поздравиха Лиляна Павлова за отличната работа в Триото Естония – България – Австрия

Министър Десислава Танева: 16 000 декара гори са засегнати от пожари

Близо 16 000 декара горски територии са засегнати през тази година от пожари. Заради това амбицията на Министерството на земеделието е да бъдат поставени пожароизвестителни кули във всички горски територии в страната. Това обяви в събота в Стражица аграрният министър Десислава Танева.

Тя допълни, че през 2015 г в страната са възникнали над 200 пожара.

„ 98 % от тях са резултат на човешка немарливост. Една част са възникнали заради неизправна фермерска техника при почистването на пасищата. Друга небрежност са запалените огньове от любители на гората и от неизхвърлени бутилки, които предизвикват „ефекта на лупата“, информира министър Танева.

По думите и голяма част от засегнатите от пламъците гори ще бъдат възстановени, тъй като пожарите са низови, но около 3500 декара са изгорелите масиви във високите части на планините, където трябва да се прибегне до залесяване. Към момента едва 8 на сто от територията на страната е покрита с пожароизвестителни кули.

Има разработени още 19 проекта с финансиране от Програмата за развитие на селските райони, каза тя. Новоизградените кули ще се управляват чрез единна система към Изпълнителната агенция по горите. Министър Танева посочи, че до края на годината ще бъдат рехабилитирани 522 километра горска пътна инфраструктура, като приоритет ще бъдат труднодостъпните планински райони. Участниците в новите тръжни сесии за превозване на дървесината ще трябва да опишат маршрутите по които съответния ползвател ще превозва добития дървен материал.

„Целта е да не се допуска увреждане на поземления фонд и на общинските пътища от тежкотоварните машини. В договорите от тази есен това ще се включи, като задължение, а при открити нарушения ще се прекратява договора“, допълни Десислава Танева.

В Стражица тя участва в тържествата за празника на града и в откриването на ремонтираната градска художествена галерия, в която се съхраняват над 900 художествени произведения на изявени български автори. В реконструкцията са вложени 50 000 лв отпуснати по Програмата за развитие на селските райони.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.