Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

ЕС реже парите за земеделие и Кохезионната политика

Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът Мая Манолова: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

Министър Десислава Танева: 16 000 декара гори са засегнати от пожари

Близо 16 000 декара горски територии са засегнати през тази година от пожари. Заради това амбицията на Министерството на земеделието е да бъдат поставени пожароизвестителни кули във всички горски територии в страната. Това обяви в събота в Стражица аграрният министър Десислава Танева.

Тя допълни, че през 2015 г в страната са възникнали над 200 пожара.

„ 98 % от тях са резултат на човешка немарливост. Една част са възникнали заради неизправна фермерска техника при почистването на пасищата. Друга небрежност са запалените огньове от любители на гората и от неизхвърлени бутилки, които предизвикват „ефекта на лупата“, информира министър Танева.

По думите и голяма част от засегнатите от пламъците гори ще бъдат възстановени, тъй като пожарите са низови, но около 3500 декара са изгорелите масиви във високите части на планините, където трябва да се прибегне до залесяване. Към момента едва 8 на сто от територията на страната е покрита с пожароизвестителни кули.

Има разработени още 19 проекта с финансиране от Програмата за развитие на селските райони, каза тя. Новоизградените кули ще се управляват чрез единна система към Изпълнителната агенция по горите. Министър Танева посочи, че до края на годината ще бъдат рехабилитирани 522 километра горска пътна инфраструктура, като приоритет ще бъдат труднодостъпните планински райони. Участниците в новите тръжни сесии за превозване на дървесината ще трябва да опишат маршрутите по които съответния ползвател ще превозва добития дървен материал.

„Целта е да не се допуска увреждане на поземления фонд и на общинските пътища от тежкотоварните машини. В договорите от тази есен това ще се включи, като задължение, а при открити нарушения ще се прекратява договора“, допълни Десислава Танева.

В Стражица тя участва в тържествата за празника на града и в откриването на ремонтираната градска художествена галерия, в която се съхраняват над 900 художествени произведения на изявени български автори. В реконструкцията са вложени 50 000 лв отпуснати по Програмата за развитие на селските райони.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.