Прибраха две агнета за Рилския манастир

ЕКИП НА ТРУД

Две агнета, дарение на Рилския манастир за Голяма Богородица, прибраха полицията и ветеринарите заради върлуващата в района бруцелоза, съобщи кметът на общината в Рила Георги Кабзималски вчера. Животните са на отговорно пазене в карантинен обор, където им е взета кръвна проба. Едва когато станат ясни резултатите от изследването, те ще бъдат предадени на братята от светата обител.

На дарителите е връчен приемателен протокол, каза Кабзималски. По заповед на областния шеф на Кюстендил Виктор Янев от четвъртък на обед до 18 ч в неделя за района на Рилския манастир бе в сила пропускателен режим заради бруцелозата. Всяка кола се спира и проверява на временен пункт, изграден на входа на Рила. Забранени са курбаните, чеверметата по поляните край обителта. Близо 100 униформени и цивилни ченгета охраняват вътре и района на манастира за Голяма Богородица, каза шефът на областната дирекция на полицията в Кюстендил ст. комисар Елиан Стамболийски.

Негово светейшество патриарх Неофит отслужи Божествена света литургия и води литийното шествие с чудотворната икона на Света Богородица Троеручица на храмовия празник на Троянския манастир “Успение Богородично”. Вчера Църквата почете преславното успение на света Богородица.

Патриарх Неофит, както и покойният патриарх Максим са получили монашеско пострижение в Троянския манастир. В деня, в който преди 40 години българският патриарх Неофит е станал дякон, той води Божествена света литургия в Троянския манастир.

Около 5-километрова опашка от автомобили се е образува между Троян и село Орешак, като паркоместата не стигнаха заради храмовия празник на Троянския манастир “Успение Богородично” и традиционния панаир на занаятите.

8 двойки от Благоевград пък избраха църковния празник Голяма Богордица, за да се венчаят в местния храм “Въведение Богородично”. Голям бе напливът и за кръщенки - 14 малки благоевградчанчета бяха кръстени в този ден.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини