До 39° днес, предупреждават за опасност от пожари в 12 области от страната

През по-голямата част от деня ще е предимно слънчево, около и след обяд още по-горещо. По-късно през деня ще се развие купеста облачност и на отделни места краткотрайно ще превали и прегърми. Вятърът ще е слаб, предимно от юг. Максималните температури в по-голямата част от страната ще са между 34° и 39°, поради югоизточния вятър, по-ниски ще са по морския бряг, между 30° и 33°. Това съобщиха за „Фокус” от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН).

Атмосферното налягане ще е по-ниско от средното зa месеца. Съществена промяна на времето ще започне от запад след полунощ.

По Черноморието ще е слънчево и горещо, а максималните температури ще са между 30° и 33°. Вятърът след пладне ще стане до умерен -от югоизток. Температурата на морската вода е 27°-28°. Вълнението ще е слабо, 1-2 бала. Вятърът по високите части ще е умерен - от юг и ще е твърде топло.

На 1200 м.н.в. температурата през деня ще достигне 28°, на 2000 м. около 20°. След обяд ще се развие купеста облачност, на места краткотрайно ще превали и прегърми. Около и след полунощ, с настъпващ от запад студен атмосферен фронт, ще започне чувствителната промяна, ще има гръмотевични бури и по-интензивни превалявания.

Червен индекс за пожароопасност е обявен в части от областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Ловеч, Бургас, Ямбол, Хасково и Варна.

 Червеният индекс за пожароопасност означава, че са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони. Пожарите са трудни за овладяване. Действията по погасяване се ограничени само по фланговете на пожара. Възможни са само индиректни действия, насочени срещу предните фронтове на пожарите.

Оранжев индекс за пожароопасност е обявен за части от областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Русе, Ловеч, Силистра, Габрово, Велико Търново, Търговище, Разград, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил, Перник, София. Оранжевият индекс означава, че са възможни много силни пожари с частично или пълно въвличане на дървесните корони. Предните фронтове на пожарите е невъзможно да бъдат овладени от наземни екипи. Налагат се въздушни атаки със забавящ агент (retardant), за да се атакуват успешно предните фронтове на пожарите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Времето