12 души са задържани преди срещата Левски – Ботев (Пд)

Красимир Каракачанов: Амбицията ми е докато съм министър да въведем доброволната военна служба

Патриарх Неофит поиска и даде прошка в храма ”Света Неделя”

Делян Пеевски: Противниците ми са хората, ограбили България

Пропадане в снежна козирка убива Ния (обзор) Седнала да си сложи котки на краката върху снежна козирка, която се сринала

Турист почина на ски писта „Кулиното”

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в понеделник, 19 февруари 2018

Десет души са затрупани от лавина в Алпите

Италиански „Левски“ на старта

НФСБ провежда шествие по повод 145 години от гибелта на Апостола на свободата

Протестиращи пред парламента: Не гласувайте тайно Конвенцията

Вижте поклонението пред паметника на Васил Левски в София

Сблъсъци между фенове на “Ботев” и полицията в София

Армията купува 450 000 халосни патрона

Откриха мъртъв 52-годишен мъж на ски писта в Банско

Дунава пада до 27 см край Русе

Нивото на Дунава край Русе ще спадне през следващите два дни до 27 /-15/ см, съобщиха от АППД. В неделя измерените водни стоежи са 42/-2/ см, а при Оряхово – 30 /-12/ см спрямо условната кота 0. Маловодието се дължи на липсата на валежи в Горен Дунав и затруднява корабоплаването.

Критични са 5 участъка в района на остров Белене Белене и Милка, където фарватерът /плавателният път/ е стеснен. Всички корабособственици са предупредени за опасните плитчини. Те трябва да се изчакват и претоварват секциите, като провлачват по 1-2 секции в конвоите. Праговете не застрашават пасажерските кораби, които газят до 1,70 м.

При ниски води в общия българо-румънски участък по Дунава се появяват общо 33 проблемни места от устието на река Тимок до Силистра, включително около островите Милка, Вардим, Батин, Косуй, Попина и Тутракан.

Реката не може да пресъхне, защото първо би трябвало да пресъхнат притоците й, обясниха хидролози. Нивото има определена кота спрямо Черно море. За Русе тя е 11,99 м. И когато се каже, че нивото е 32 см, те са над тази нула. Общата кота на водната повърхност в българския участък е 12,59 м.

До края на новия програмен период /2014-2020 г./ България и Румъния ще подновят съвместен проект, с който трябва да се подобри навигацията по Дунава. Той включва най-тежките участъци, включително и в Долен Дунав до Браила. Двете страни са задължени да поддържат корабоплаването по чл. 4 от Белградската конвенция.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.