Унгария иска от Брюксел половин милиард евро обезщетние за охраната на границите

8 години решетки за рецидивист, изнасилил жена на улицата

“Тоалетна” зад храст на столичния площад “Света Неделя”

ЧСИ отива на съд за кражба на над 320 000 лв. от длъжници

Разследват палеж на кучкарник на зоозащитници

“Воля” реже Реформаторите и Бареков от избирателните комисии

Един от 10 българи вярва, че Истанбулската конвенция ще ограничи насилието върху жени 70% са срещу гей-браковете

Футболна България се прости с Георги Марков

Условна присъда за педофил, посегнал на 12-годишно момче

Община Разлог е първата община в България, която успешно интегрира регистъра на услуги, с което заслужи адмирации от Министерски съвет

Takeaway.com придоби BGmenu

Евродепутати: ЕС не може да наложи въвеждане на регистрираните партньорства в България

Борис Цветков: Абсурдно е да вдигаш двойна китайска стена от небостъргачи между “Дружба” и “Младост”

Почина 17-годишният младеж, който падна от третия етаж на дом за деца в Роман

Анита Мейзер с нова версия пред съда – мъжът й се самоубил, докато купувала яйца Аз съм единствената осъдена за подкуп на думи, каза скандалната миска

Екатерина Дафовска пред “Труд”: Лошият имидж на някои летни курорти не се отразява на зимните

Не останах очарована от политиката, не обичам конфронтацията

– Как определя себе си Екатерина Дафовска днес? Спортист, майка, съпруга, бизнесдама или…

– Аз не се определям като бизнес дама, занимавам се със семеен бизнес и продължавам вече пета година да съм председател на Федерацията по биатлон. Живея нормално, съчетавайки и двете неща. След олипиадата в Торино през 2006 г. прекратих състезателната си кариера – в този период около година и половина имах проблеми с рамото – участвах в състезания със скъсана ставна капсула, след операцията на ръката ми веднага започнах строежа на хотела. Как се случи всичко? След като община Чепеларе ми подари един декар в центъра на Пампорово, веднага се роди идеята за хотел. Започнахме строежа през май 2006-а и открихме хотела на 11 февруари 2007 г. И от този миг сме непрекъснато тук. Починах си от спорта четири години след 2006-а и сега отново имам ангажименти към биатлона.

– Как минава един ден на вашето семейство? Кой е мъжът до вас?

– Запознах се с моя съпруг Николай Василев на Боровец, той е бивш спортист, но тогава работеше в хотелиерския бизнес, така че имаше опит с менажирането на хотел по принцип. Сега сме по цял ден в хотела, грижим се за гостите си.

– Трудно ли се управлява днес такъв тип семеен бизнес?

– Трудно е, защото ние строихме в бума на строителството. Едва днес се вижда кои са имали сериозни намерения да работят и кои са строили, за да спечелят бързо пари. Говоря за апартаментните комплекси, които презастроиха курортите ни, а сега не работят. Голяма част от тях дори стоят на бетон, грозни, изоставени. А има и незаконни постройки, които държавата разрушава, но не разчиства терените, огражда ги и ги оставя да загрозяват пейзажа. Такова нещо в австрийски курорти няма да видите.

– Какво би трябвало да направи държавата, за да подпомогне туризма в Пампорово?

– Най-важното е инфраструктурата. Общините не се грижат за развитието на курортите ни, оставили са всичко на частните инвеститори. Пътят Пампорово – Смолян стои недовършен вече втора година. Но по отношение на вътрешното развитие на курорта нещата вървят доста добре: „Пампорово-АД“ инвестира непрекъснато в нови съоръжения, изкуствен сняг, има сигурност за първи сняг, особено се рекламира курорта пред българските туристи, издаваме обща брошура, където ни представят на външни туроператори. Втора поредна година в Пампорово първи откриваме ски сезона у нас.

– От кои държави най-често са вашите гости?

Преди години най-много бяха английските туристи, но после настана отлив от тяхна страна. Последните две години има интерес от турски клиенти. Който е дошъл един път в Пампорово, отново се връща тук. Нашият хотел вече 6-7 години има постоянни групи от Холандия. Харесва им най-вече природата – Пампорово е най-слънчевият планински курорт в България, климатът е мек, няма опашки по лифтовете.

– Как си почива едно семейство, което има хотел?

– Предпочитаме по-южните дестинации – често почиваме на море в Гърция, на остров Тасос.

– Вие сте обичано и разпознаваемо лице, предлагали ли са ви да влезете в политиката?

– О, да, четири години бях общински съветник от ГЕРБ в Чепеларе. Честно казано, не останах очарована от политиката, въобще нямам желание да се занимавам с това, оставям го на други хора. Не обичам конфронтацията, групичките, а това там е неизбежно.

– А двете деца как се вписват в натоварената ви програма?

– Големият ми син Мартин е на петнадесет години, тренира футбол в „Марица“-Пловдив, учи в Руската гимназия в Пловдив. Държах да научи и руски, защото този език в туризма е важен. Малкият ми син Димитър сега ще бъде първокласник, приоритетът му все още са игрите.

Ако трябва да се върнете назад към олимпийската титла през 1998 г., какво най-силно се е запечатало в съзнанието ви?

Никога няма да се заличи от съзнанието ми посрещането на олимпийската делегация на летището! Беше наистина уникално организирано, с ескорт от летището, Петър Стоянов ни посрещна лично и ни прие в президентството… Моменти, които остават за цял живот. А самата дата на моя олимпийски медал – 9 февруари, е зимен спортен празник на Чепеларе.

– Защо вече 17 години нямаме друг олимпийски медал в зимните спортове?

– Много е трудно, защото се разби цялата система на спорта. Не се провежда стратегия за развитие на спортните училища. Някога ние бяхме над 300 деца в спортното училище в Чепеларе – организацията беше съвсем друга – безплатен транспорт, храна, тренировки и добре платени треньори. Сега няма желаещи деца, няма финансиране, няма треньори.

– Поддържате ли познанството си с ваши колеги от биатлона по света?

– Скоро в Минск (Беларус) ще бъде организирано състезание за олимпийски медалисти по биатлон – то ще бъде под патронажа на Дария Домрачова и ще се съберем много от популярните състезатели, което е прекрасно – да се видим пак след толкова години.

– Коя е магията на Пампорово?

– Тук се живее невероятно спокойно, няма стрес, няма шум. Когато отида до София за ден-два, веднага бързам да се върна. Чудя се на хората как издържат на пренаселеността в големите градове. Дори сега, през лятото, има стотици туристи тук, които се наслаждават на чистия въздух, на дълбоката зеленина, на прохладата, на автентичната храна: работят два лифта, от хотелите обаче работят само 4-5, защото повечето са вериги от хотели и в момента са прехвърлили дейността си на морето. Ние обаче сме целогодишно отворени. Туризмът е хубав бизнес, защото се занимаваш с положителните емоции на хората и имаш успех, когато го правиш с любов. Лошият имидж на някои наши летни курорти не се отразява на зимните. Стандартът в зимния курорт е друг – преобладават семействата с възможности, сериозните личности, които ценят природата и собственото си здраве.

– Участвали сте в състезания по целия свят, в четири олимпиади. Какво от чуждите държави или народи остава незабравимо?

– Лас Вегас беше нещо съвсем различно за мене. Беше вълнуващо приключение, което ни подариха българи от САЩ. Порази ме Япония – още през 1998 г. те имаха лаптопи, сателитни телефони, видеотелефони… Ако искаш да видиш бъдещето на техниката, трябва да отидеш в Япония. И ще усетиш, че си се преместил двадесет години напред.

– Липсва ли ви активната спортна дейност?

– Не, сърцето ми винаги ще бъде в биатлона, но и конкретно – всяка година присъствам на европейско или световно първенство, участвам в комисията по развитие на биатлона в Международната федерация.

Нашият гост:

Сред космическа тишина и вековни борови исполини разговаряме с Екатерина Дафовска, нашата олимпийска шампионка по биатлон (Нагано, 1998), която е собственик на тризвездния хотел „Дафовска“ в самото сърце на Пампорово. Сградата е оригинална, начупена постройка (дело на арх. Дачев), разположена на стръмен терен – пет етажа нагоре и два етажа надолу, огряна от мекото родопско слънце и обърнала гостоприемно терасите си към величествени гледки.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.