Мост на светлината грейна в Търново

"Мост на светлината" грейна над река Янтра във Велико Търново. Арт инсталацията е дело на ученици и е резултат от обучение за художествени намеси в градската среда, организирано от Център за неформално образование и културна дейност АЛОС и Министерството на културата, с подкрепата на Общината в страта столица.

Инициативата е по методическата система "Паралелни стъпки, паралелни пространства" на едноименната образователна платформа за съвременно изкуство, създадена от Център АЛОС. Въпреки вандалската намеса преди два дни младежите успяха да завършат проекта си. За място на оригиналното си творение учениците избраха Стамболовия мост, който е емблематичен за старопрестолния град.

"Важен елемент, основополагащ за цялостната визия на инсталацията е локалното осветление на всеки от обектите, което внася допълнителен атрактивен момент във вечерните часове на денонощието", уточниха инициаторите.
Деца от художествени гимназии от цялата страна за четвърта поредна година преобразяват Велико Търново чрез мащабни художествени инсталации. Участниците изграждат атрактивни художествени обекти от дърво, тел и текстилни материали. "Идеята е чрез нестандартна промяна на градския облик да се провокира мисленето на жителите и гостите на старопрестолния град към размисъл за възможните изменение във визията на града", коментират от кметството в старата столица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони