Спасиха 3 жени от ампутация

Три жени се разминаха с ампутация на крака, след лечение със стентове в „Пирогов“. Те били приети в критично състояние и с препоръката от други болници за крайна мярка. Причината е периферна артериална недостатъчност, заради която се запушват артерии, хранещи с кръв долните крайници. „По този начин колкото повече отиваме към пръстите, толкова повече намалява количеството кръв там. Процесът е същият, по който се засягат сърдечните и мозъчните съдове и заради натрупването на плаки се стига до инфаркт и инсулт“, обясни вчера пред „Труд“ д-р Иван Мартинов, началник на отделението по инвазивна кардиология в „Пирогов“.

Той и екипът му прилагат т. нар. ендоваскуларно (безкръвно вътресъдово) лечение като поставят стентове на проблемните места в артериите на краката и трите пациентки запазват долните си крайници.

Според изследвания около 20% от населението над 50 г. страда от периферната артериална недостатъчност (при мъжете тя се среща 5 пъти по-често отколкото при жените). „За щастие само при една четвърт от засегнатите се наблюдава описаното стеснение или запушване на магистралните съдове на крайниците (т. е. тези, които хранят с кръв крака). При ръцете не се установява“, допълни докторът.

Оплакването е сред болестите на цивилизацията заради застоялия начин на живот, диабета и пушенето.

„Трите пациентки, дошли само в последния месец, бяха между 70 и 80 г. Едната била лекувана неуспешно в друга болница като кракът й трябваше да се ампутира до бедрото. С помощта на „балони“ и стентове отпушихме засегнатите съдове и възстановихме кръвотока от горната част на крака до пръстите. Днес тя се чувства много добре“, каза д-р Мартинов.

И при втората имало неуспешни опити за лечение. „Тя пристигна със силни и непрекъснати болки и сподели, че дори при раждането не била страдала толкова. А кракът й вече бе синкав. Ампутацията беше почти неизбежна. Но по спешност приложихме ендоваскуларната терапия и тя помогна“, каза още д-р Мартинов. Той обясни, че до добрия резултат се стига, тъй като инвазивната клиника работи тясно с отделението по съдова хирургия, с центъра за лечение на трудно зарастващите рани и гнойно септичната хирургия, в която се лекуват по-тежките възпаление.

„Ако пациентът спре цигарите, той драстично намалява риска от това заболяване. Нужен е също добър контрол на диабета и много ходене! Ако хора с по-леките форми на болестта, започнат да се движат повече, организмът компенсира с „използването“ на алтернативни съдове и така се извършва превенция на заболяването“, завърши д-р Мартинов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве