Седем пострадали в катастрофа край Сливен

Владимир Малинов е новият изп. директор на “Булгартрансгаз”

Борисов поиска пълна проверка на сделката за ЧЕЗ и на купувача

Красимир Вълчев: Не е желателно закриването на още училища

Българският лекарски съюз ще подпише националния рамков договор с НЗОК за 2018 г.

“Дунав” с втора поредна победа

Министър Ангелкова: Русия, Китай и далечните пазари са много важни за българския туризъм

В Банско арестуваха 6 лица за проституция и дрога

БСП готви концепция за партийна телевизия

Без почивка за бавния и напрегнат ЦСКА

Британец продаде марков чайник на 200 години за 650 000 евро

Атина към Анкара: Не сме Ирак или Сирия, можем да се защитим

Мария Захарова: Кокаинът в посолството в Аржентина няма общо с руските дипломати

Започна градеж на храм “Св.Райко Шуменски”

Тази година откриват „Пловдивци“ – първият нов язовир от 30 години

Цветна трафик кула във Варна насочва корабите в Черно море

Бреговият център за контрол на корабоплаването във Варна, който бе открит в събота от премиера Бойко Борисов, има повече функционални възможности от близнака си в Бургас. Това заяви пред “Твоят ден” Златко Кузманов – шеф на дирекция “Ръководство на корабния трафик-Черно море” в “Пристанищна инфраструктура” (ДППИ) и ръководител на проекта “Информационна система за управление на трафика на плавателните съдове”, по който бяха изградени двете съоръжения.

По принцип бургаската кула следи за трафика от нос Емине до южната граница, а варненската – до северната. Но в сградата в кв. “Аспарухово” във Варна има допълнителен етаж, в който е базирана българската част на Световната морска система за бедствия и безопасност (GMDSS Operating Center). От него ще се осъществяват всички комуникации, ангажимент на страната ни по силата на Конвенцията за опазване на човешкия живот на море.

Освен това в морската столица е и координационният център на системата “Навтекс” за излъчване на информация за корабите, която покрива както цялата българска акватория, така и румънската. Чрез нея плавателните съдове получават информация за безопасност – хидрометеорологичната обстановка, навигационни предупреждения и всякакви други данни, свързани с условията за корабоплаване.
Бреговата кула във Варна се различава от бургаската и със своя външен вид, защото е цветна, което я прави архитектурна забележителност. Кузманов заяви, че това е решение на проектантския екип, който е взел предвид заобикалящата среда на двете места – варненската кула се намира в Аспарухов парк, а бургаската – в район, в който всички останали сгради са бели.

От “Пристанищна инфраструктура” още не са решили съдбата на досегашната Рейдова кула за контрол на трафика, която е на Морската гара. Тя може да стане обучителен център, музей, или център за контрол на яхти, ако в района се изгради яхтено пристанище.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.