Откриха паметник на български министър в родопско село

Барелеф на български министър откриха с военна церемония в смолянското село Широка лъка. Паметната плоча с лика на генерал лейтненант Калин Найденов е в обновения кът на героите в центъра на селото. Той бе открит на празника на Широка лъка в неделя. Десетките туристи в курортното село изненадано споделяха, че рядко се чува да се открива паметник на български министър. За поставянето на паметния знак в чест на героя от Сръбско-българската и Балканската войни инициативен комитет събира средства от две години. За барелефа и обновяване на къта на героите, както и за празника на селото от община Смолян и дарители са събрани около 11 000 лв., каза кметът на Широка лъка Васил Седянков.

Калин Найденов е роден в Широка лъка през 1863 г. Учи в артилерийската инженерна академия в Торино, Италия, а след това е изпратен в заводите Круп, където по негова конструкция се изработват 15 сантиметрови гаубици. Той е военен министър на страната ни по време на Първата световна война. Става професор по артилерийски науки във Военното училище и прави нововъведения за артилерията и превъоръжаването на армията ни. Загива при атентата в църквата "Света Неделя".

Автор на бронзовия му барелеф е скулпторът Димитър Паев. Пред почетен караул от 101 алпийски батальон барелефа бе осветен от свещеник Иван Марински и открит от Добромир Тотев - постоянен секретар на отбраната, а венец беше поднесен от министъра на отбраната Николай Ненчев.

Паметникът бе почетен и по родопски, с изпълнение на талантливата народна певица, третокласничката Мария Бечева. На откриването полк. Борис Раков - председател на Областната структура на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва връчи грамоти на офицери от запаса от селото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони