748 кандидати се явиха на изпит за 31 прокурорски места

Държавният департамент за България: Корупцията във всички клонове на властта остава проблем

Турски съд прати в затвора учителка с 6-месено бебе

Министър Нанков: През 2024 г. ще пътуваме по „Хемус“ от София до Варна

Ердоган: Бизнесът трябва да приветства извънредното положение, то забранява стачките

ВМРО: Предложението за депутатските заплати е популистко

“Левски” би “Верея” с резервите, лоша вест за Делио Роси

Таекуон-До клуб “Фолкън” с модерна зала в парк „Македония“

Разчистиха още незаконни обекти на плаж Слънчев бряг-север

Британец поиска да се ожени за любимото си ястие, от ресторанта приеха

77-годишна жена убита в момчилградско село Задържан е неин съселянин, който се бил заключил в къщата си

Църква благославя пиенето на алкохол

Рафаел Надал спря Григор Димитров на полуфинала в Монако

95% от населението на света диша мръсен въздух

Почина бащата на убитата в Борисовата градина Яна Кръстева

Народен светец помогнал и на бияча си от Белене

Ясновидецът дядо Влайчо предсказал Балканската война още като дете

Хора от цялата страна идват като на поклонение в тясна стаичка в читалището на новозагорското село Коньово. В нея са подредени стара библия, кандило, има легло, две-три връхни дрехи. Това са малкото вещи, останали от Влайо Жечев (1894-1981), или просто дядо Влайчо. За мощната му ясновидска и лечебна дарба се носят легенди. Помагал предимно на обикновените хора. Никога не вземал пари. Още приживе го наричали живия светец, пророка на народа.

Биографът му Мария Жечева цитира различни източници, според които дядо Влайчо имал по-силна енергия от тази на петричката пророчица Ванга и даже приживе бил “коронясан” за най-големия феномен в Европа. За разлика от останалите народни феномени, властта забранила дарбата му и го натикала в лагера в Белене. “Сега интересът към невероятната му съдба расте главоломно”, казва кметът на Коньово Георги Димитров. А на всеки 15 август, рождената дата на дядо Влайчо, в селото пристигат с автобуси членове на Бялото братство – за почит и паневритмия.

Дядо Влайчо успял да завърши само начално образование. През целия си живот не се отделял от книгата, четял много духовна литература и бил “по-голям професор от професорите”, по думите на съвременниците му. На три пъти му се явявал Исус Христос. Още като дете направил първото си голямо пророчество. Предсказал Балканската война. Никой не повярвал. Но само след година, когато започнали да прибират мъжете на фронта, хората започнали да го търсят, за да разберат кой ще се върне жив, кой – в ковчег. И той бил войник. До пушка не се докоснал, работел в полевата кухня. Голямата промяна в него станала през 1920 г. Оженили го, за да не бъдел стар ерген, за Юрданка, от богат местен род. Не се минали няколко дни, жена му го напуснала. Връзката им не била консумирана. “Та той е свят човек, духовен. Имал е единение с Господ и не му е бил нужен полов живот!” – казва родената в Коньово учителка Дора Малчева. След провала на насилствения брак един ден пророкът легнал и не мръднал с дни. “Видял се” с учениците на Господ, първомъченик Стефан му станал пазител – разказва самият той в автобиографията си, тайно съхранявана до неотдавна в Нова Загора. В същите години се свързал и с Бялото братство, после имал лична среща с учителя Петър Дънов. Създал комуна в Коньово, отглеждали плодове и зарзават, не ядели месо. Давал подслон на всеки. Там, в градината, приемал болните. А те пристигали с каруци от цялата страна, даже от Гърция и Румъния. Били толкова много, че чакали по 4-5 дни ред. Дядо Влайчо бил извикан и от Борис III, предсказал раждането на престолонаследника Симеон Сакскобургготски. Но във “Враня” били шокирани от втората част на пророчеството: “ще се роди цар, без да царува”. И никога не го потърсили отново. По това време помогнал на интернирания в региона марксист – акад.Тодор Павлов, на дейци от съпротивата. По жестока ирония, когато те завзели властта след 1944 г., забравили светеца и какво е направил за тях.

В кратката си автобиография дядо Влайчо отбелязал, че е имал видение за 6-те години, които ще прекара по затворите. Не направил никакъв опит да избегне участта си. През 1948 г. без съд и присъда Държавна сигурност го захвърлила в пернишките мини, а след това го натикала в Белене. В лагера пророкът буквално гладувал, изкарвал с дневната дажба от 340 грама хляб, ядял трева и сурови гъби – описват бивши затворници. Милиционерите го пребивали жестоко. В спомените си Ангел Керемедчиев от София разказва покъртителна история. Един надзирател садист съблякъл дядо Влайчо, вързал го и започнал да го облива с ледена вода в студа. “Не стой тука, а си иди вкъщи, че те чакат” – казвал му мъченикът. Онзи, повярвал или не, все пък тръгнал. По пътя го застигнала страшна вест. Болното му дете починало. Дали се е покаял, не знаем. Във всеки случай после дядо Влайчо бил преместен от наказателния отряд и го направили градинар. А пък побоищата продължили. Дарбата му била отречена от новия комунистически “морал”. Но конкретната причина да го заточат била, че предсказал смъртта на Георги Димитров още докато вождът бил жив. Властта била бясна, но и това пророчество се сбъднало. Димитров починал в Москва през 1949 г. Тази версия поддържа и пловдивският писател изследовател Христо Нанев. Близки до Бялото братство обаче, включително и Дора Малчева, напълно отричат подобна теза. “Има причина, но тя е съвсем друга” – каза тя. Може би дядо Влайчо е “видял” мръсните тайни на някой големец? Може би друго, още по-страшно пророчество е вбесило тогавашната млада власт? Факт е, че са искали да затворят устата му завинаги – инсценирали му бягство, за да го застрелят, затваряли го в обор с диви кобили, за да го убият. Каква е истинската причина за репресиите вероятно никога няма да узнаем. Просветените са дали обет да мълчат доживот. Обяснението на самия пророк е: “Причината да съм в лагер беше, че аз всичко, каквото виждах, го съобщавах на питащия”. По-късно, през 60-те години, имало национален конкурс за народни лечители. Дядо Влайчо станал първи, след него – пророчицата Ванга. Но гоненията спрямо него не секнали.

Работил 10-ина години в пчелина на родното си село, след като го пуснали от Белене. Въпреки забраната да лекува продължавал да помага тайно. Слуховете все пак стигали до милицията и пак заплахи. Накрая, за да не застраши близките си, напуснал Коньово. През целия си останал живот митарствал с един прост шаячен костюм на гърба и с галоши на краката. Живеел почти в нелегалност, криел се в манастири и при приятели. Хората някак успявали да се свържат с него чрез писма и той не преставал да лекува. “Даром ми се дава, даром го давам, а властта искаше да вземам пари, затова се криех и гостувах тук и там”, е отбелязал той в бележките си.

Пред довереници споделял, че не е щастлив, защото имало хора, дето го търсили само да питат къде са изгубили това или онова, а не питали как да живеят, как да са здрави, как да са добри. “Господ не е в манастирите, не е в големите църкви… Господ е в светлите постъпки”, пише в едно от откровенията си той. Не давал да се късат цветята. Отглеждал лимони и ги подарявал. Предлагал пари на авджиите само и само да не ходят на лов, за да не убиват животни. “Виждал” човека, който идва при него, още по пътя. Усещал аурата му, кой орган е здрав, кой – не. Нямал своя челяд, но излекувал хиляди бездетни двойки. Погребали го в Коньово. Кметът на Нова Загора Николай Грозев решил да събере дарения, за да построи мемориал-музей в памет на пророка. “Хората в Коньово ще решат какъв точно ще е проектът. Дядо Влайчо е живял така скромно, че каквото направим, трябва да помага на нуждаещите се. Когато бях 20-годишен, имах случайна среща с него. Виждал съм как прикован от години на легло мъж след разговора си с него излиза навън, плаче с глас и… върви! Щастлив съм, че познавах жив светец”, добавя Грозев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.