Очакват се над 27 млн. лева приходи от Синята зона във Варна Всеки лев ще отива за подобряване на пешеходната инфраструктура, увери кметът Иван Портних

Задържаха френски милиардер за корупция в Африка

9 крави изгоряха при пожар във ферма Повторен оглед търси причините за стихията, досъдебното е за палеж

Представители на ЕК ще посетят Спасителния център в Стара Загора

Секат 60-годишни дървета в Шумен 700 жалби от граждани

Чадърите в Бургас – в светла охра

Д-р Хараламби Бенов,началник на отделението по кардиология в областната болница във Велико Търново: Високото кръвно налягане в над 90 % от случаите е наследствено заболяване

Хванаха избягалия затворник от Пловдив Георги Танчев се укривал при свой познат в града под тепетата

Най-малко 39 са пострадалите при земетресението в турския окръг Адъяман 35 от тях са настанени в болница

Инвестират 1,9 милиона лева за инфраструктура и облагородяване на квартал в Търново Обновена ще бъде и пешеходната алея между два жилищни комплекса

Теменужка Петкова: Правителството е взело мерки за спасяване на въгледобива

Миньорите от “Марица-изток” излязоха на протест

Полицията във Враца издирва 64-годишен мъж

Търговище започва сътрудничество с китайския град Хъби

Румен Петков: Този формат на управление няма да издържи

Кмет на луди избират в родопско село

От 100-те регистрирани в село Ровина 81 са без право на глас заради психично заболяване, ще гласуват само 25

В смолянското село Ровина 20 жители ще си избират кмет. Абсурдът е резултат от промените в изборното законодателство, с които вот за кмет се провежда в селище с над 100 жители.

До парадокса се стига, защото в селото има Дом за възрастни с психични разстройства, в който са настанени 86 жени. Само 5 от тях са дееспособни и имат право на глас, останалите са под пълно запрещение. Така на изборите 20 местни възрастни и петима пациенти ще избират кмет.

Според кмета на Смолян Николай Мелемов ситуацията е абсурдна – по брой адресно регистрирани селото отговаря на закона, но болните жени са повече и без право на глас. Ровина е само на два километра от съседното Подвис, където досега имаше кметски наместник. В общинския съвет Мелемов предложи да има допитване за обединяване на няколко населени места, сред които е и Ровина. Жителите на село Еленска не искат да избират свой кмет, а да бъдат присъединени към съседното Търън, за чийто кмет са гласували досега. Въпреки че 13 от съветниците гласували „за“, предложението е отхвърлено заради липсата на квалифицирано мнозинство. Досега имахме в община Смолян десетина избираеми кметове, сега излиза, че ще са почти тройно повече, каза Мелемов.

За подобни безумия, особено в малките планински селища, депутати от ГЕРБ предупреждаваха при приемането на Изборния кодекс под ръководството на бившата депутатка от БСП и бъдещ омбудсман Мая Манолова. При нея падна прагът за избор на селски кметове от 350 на 100 жители. С последните поправки в Изборния кодекс сегашните управляващи не промениха това положение. Затова драстично с увеличава броят на селищата, където на 25 октомври ще избират кметове. Но това не попречи преди два дни на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов да обвини Манолова, че заради нейния кодекс ще се направят много повече разходи, повече балотажи. В Рудозем той се обяви за „задълбочен анализ за съответната промяна на изборното законодателство“ след изборите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.