Видеокамери в автобусите увеличиха двойно приходите от билети

Общинската транспортна фирма "Пътнически превози" в Сливен постави видеокамери във всеки от междуселищните автобуси - съобщи управителят Енчо Петров. Ефектът надминал най-смелите очаквания: шофьорите станали изключително внимателни и любезни с пътниците, а приходите от продажбата на билети скочили двойно.

До решението се стигнало, след като преди 5-6 месеца в транспортното дружество започнали да приемат отчети от водачите за странен, необясним спад на пътникопотока. Всеки автобус имал касов апарат още от 2014г., шофьорите издавали боновете-билети. Дълго време оборотите били почти без промяна и затова драстичното намаление в броя на продадените билети било изненадващо. Появили се съмнения, че някои водачи са успели да "пробият" отчитането с касовия апарат и така ощетявали фирмата. Заради това пък можело да се стигне до закриването на нерентабилни маршрути, имало опасност цели села да останат без никаква връзка с града.

Затова от "Пътнически превози" решили да инвестират малко над 2 хил. лева в покупката на 10 камери - по една за всеки автобус, който изпълнява разписание до населените места в общината. Камерите са с видеокарти, не се налага използването на интернет. Те записвали всеки един пътник, който се качи - от автогарата или спирката в града до последната точка на маршрута. Нарочно назначен контрольор преглеждал записите и там, където имало отчетени нередности, ги отделял в самостоятелен файл. "Викаме водача, показваме му файла и го предупреждаваме" - допълни управителят Петров. Пътниците пък са предупредени със специални означения, че автобусите са с видеонаблюдение. Това им вдъхвало чувство за по-голяма безпасност, камерите имали и превантивна цел. В близко време видеонаблюдение ще има и в останалите автобуси - от градската мрежа, които се движат по линии из Сливен и онези, които пътуват до вилни местности и най-близките населени места. Подобна иновация досега не се е използвала в държавни или общински фирми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес