Дъжд и гръмотевици днес, предупреждават за градушки

Днес в сутрешните часове в Западна, до обяд в Централна, а по-късно през деня и в Източна България ще има валежи, в много райони интензивни и с гръмотевици. Очакват се градушки. В Източна България ще духа югоизточен вятър, временно до умерен, и там дневните температури ще са най-високи – до 33°-34°. В останалата част от страната максималните температури ще са предимно между 25° и 30°, в София 25°.Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, предаде "Фокус".

Атмосферното налягане ще бъде по-ниско от средното за месеца и през деня ще се задържи почти без промяна.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа югоизточен вятър, временно до умерен. Максимални температури 27°-29°. Температурата на морската вода е 26°-28°. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала. Валежи ще има през нощта срещу вторник.

Над планините ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има валежи с гръмотевици. Ще духа умерен и силен южен вятър, който през деня ще се ориентира от запад. Максимална температура на 1200 метра 22°, на 2000 метра около 15°.

Оранжев код за валежи и гръмотевици е обявен за пет области в страната, а за други 12 - жълт за 17 август. Петте области, в които времето е потенциално опасно и е възможно да причини материални щети и жертви са: Русе, Велико Търново, Разград, Търговище, Габрово.

Жълт код за обилни валежи, придружени с гръмотевици е обявен за 12 области в страната. Това са областите: Шумен, Силистра, Сливен, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Пловдив, Пазарджик, София област, Враца, Плевен и Ловеч.

Без кодове за опасни явления са центровете: София град, Видин, Монтана, Добрич, Бургас, Ямбол, Смолян,Благоевград, Кюстендил, Перник.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Времето