Ето как кметът на Карлово Кабаиванов бе обвинен в безстопанственост

Окръжна прокуратура-Пловдив повдигна обвинение на кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, който бе привлечен към наказателна отговорност заради умишлена безстопанственост.

"Спрямо него е взета мярка за неотклонение "парична гаранция" от 5000 лв. Вземането на именно тази мярка за неотклонение е е съгласувано с наблюдаващия прокурор още на 30 юли 2015 г., когато обвиняемият беше призован за първи път. Той обаче се яви едва при четвъртото му призоваване тази сутрин на 17 август", съобщи говорителят на Окръжна прокуратура-Пловдив Галина Андреева-Минчева.

Обвинението срещу кмета на община Карлово е свързано с длъжностно престъпление в периода от 24 април 2013 г. до април 2014 г. при управление и стопанисване на комплекса "Баня Голф енд Спа Резорт", и нанасяне на финансови щети в размер на 22 849 лв., твърдят от прокуратурата. Според разследването се касае за извършени финансови разплащания към три лица по оперативна програма "Околна среда 2007-2013" на МОСВ по проекта за доизграждане и модернизация на пречиствателна станция и канализационна мрежа в Карлово.

Трите лица, назначени в община Карлово, са били в близки отношения с кмета Кабаиванов, и не са извършвали дейности, свързани с парите, които са получавали, и никога не са посещавали работното си място. "За разлика от медийните твърдения на обвиняемия Кабаиванов всички разпитани по делото лица са заявили, че действително са получавали пари без основание, за което той е бил наясно. Някои от свидетелите са били разпитани и пред съдия, като при провеждането им не са присъствали служители на ДАНС. В хода на производството част от разпитаните свидетели са се отрекли от първоначално дадените от тях, под давление на общинското ръководство, лъжливи показания. Посочили са и че са били изготвени фалшиви документи, които да удостоверят невярното обстоятелство, че членовете на звеното за управление на проекта са посещавали работните си места. Тези документи са приобщени по делото в оригинал", коментира зам.-окръжният прокурор Галина Андреева-Минчева.

Разследването по случая се води от една година и 3 месеца, преди да се пристъпи към призоваването на кмета на Карлово за повдигане на обвинение. "Действително за него би било удобно да избегне наказателна отговорност, придобивайки имунитет като кандидат-кмет, което обяснява и твърденията му, че сега се бърза с повдигане на обвинения. Многократното призоваване в рамките на кратък период от време е обусловено от недобросъвестното процесуално поведение на обвиняемия Кабаиванов, за причина на което той сочи здравословното си състояние. В заключението на вещото лице по назначената медицинска експертиза, изрично е подчертано, че няма каквато и да било здравословна пречка обвиняемият да участва в наказателното производство и това не крие риск за здравето и живота му. Медицинската експертиза е изготвена от вещо лице от Пловдив за разлика от представените от обвиняемия медицински документи и болнични листи, всички от лекари от Карлово", допълва говорителят на прокуратурата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини