Поредна авария на водния цикъл в Кърджали остави хиляди без вода

Нова авария по магистралния водопровод остави два големи квартала на Кърджали и 12 близки села със сухи чешми, съобщи БГНЕС.

Малко преди 1 ч. тази нощ се е скъсала тръба и водата е изригнала като гейзер с височина до 7 метра в района до шлюзите на Водното огледало. Водопроводът е реконструиран и е част от мега-проекта за интегрирания воден цикъл на града, изпълнен от столичната фирма "Калистратов груп", инвестицията е в размер на 70 млн.лева от оперативна програма "Околна среда". Последната авария от края на юни беше на същото място, хората стояха 5 денонощия без вода в горещините. Тогава строителите се оправдаха с проблем в заварките на тръбите. Заради серията от инциденти фирмата се ангажира да подмени 240 метра от вече реконструирания от нея водопровод и вече е доставила голяма част от новите тръби, заяви ръководителят на проекта инж.Митко Синабов. Според него вероятно лошото качество на българските тръби е причина за честите проблеми. Първоначално са били договорени румънски, но няма яснота защо фирмата-изпълнител е предпочела българските.

ВиК в Кърджали съобщи в сайта си за нощния инцидент със скъсаните тръби и предупреди, че ремонтът ще бъде отново за сметка на строителния консорциум. От снощи без питейна вода са домакинствата в блоковете от 1 до 20, от 32 до 37, от 44 до 47, както и тези с номера 49, 50, 52 и 52 А в квартал "Възрожденци". В квартал "Веселчане" са сухи чешмите по лявата част от ул. "Първи Май" по посока Момчилград, ул. "Трапезица", а също и в кварталите Гледка и Горна Гледка. Селата Резбарци, Айрово, Опълченско, Дъждино, Македонци, Пепелище, Глухар, Островица, Вишеград, Балабаново, Груево и Свобода също са без вода, се посочва в съобщението на дружеството. Поне засега не е ясно колко дни хиляди местни жители ще понасят безводието.

В края на миналата седмица държавна комисия прие пречиствателната станция, която също е част от проекта за Водния цикъл. Протоколът за Акт 16 е бил подписан от всички членове на комисията, не са изразени особени мнения, а това се счита като гаранция за качеството на строителството, съобщиха от общинската администрация. Председател на 21-членната комисия е инж.Ивана Няголова , главен инспектор в Дирекция "СУК"-ДНСК. Стойността само на пречиствателната станция е близо 29 млн.лева. По проекта са изградени и над 14 км водопроводна мрежа, 2 км от тях са реконструирани, положени са над 23 км канализационни тръби, 17 от които са новоизградени. Срокът за приключване на проекта е до 31 януари 2016 г. с цялостно документално оформяне. След приемането на Акт 16 Общинският съвет в Кърджали трябва да реши кой ще стопанисва и управлява съоръжението, най-вероятно това ще бъде операторът ВиК.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини