Искат от американските централи да си плащат авансово въглищата

"Мини Марица-изток" ще опитат да предоговорят условията за доставка на въглища към американските ТЕЦ "AES Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица-изток 3" така, че топлоцентралите да плащат авансово, съобщи Андон Андонов, изпълнителен директор на държавната въгледобивна компания. Той посочи, че за целта ще се търси помощ от принципала на дружеството - Българскяи енергиен холдинг и Министерство на икономиката.

Авансовото плащане е нуждно, за да се избегне сегашната трудна ситуация, при която четирите централи в комплекса "Марица-изток" дължат общо 364 млн. лв. за доставени въглища. "С "КонтурГлобал Марица-изток 3" диалога е най-труден. Последните три месеца те не са плащали. Единственото, което учваме от тях е: Дайте въглища, но не са платили вече близо 10 млн. тона", обясни Андонов. По думите му сега ще се иска 100% авансово плащане на договжрените количества. От 1 септември подобна клауза влиза в сила спрямо "Брикел". "Плащаш - взимаш", категоричен бе Андонов.

Той успокои, че пари за заплати на 7300-те работници има, но в момента се проучва възможност да се изтегли кредит от 50 млн. лв. за погасяване на задълженията към държавата и фирмите доставчици, информира Андонов. Той уточни, че се преговори с държавната Българска банка за развите за отпускане на заем, като се търси начин тоа да стане чрез пряко договаряне с кредитната институция за по-бързо получаване на нужните средства.

В момента в "Мини Марица-изток" работят 7300 души при щат от 7600. "Няма да има съкращения, назначавоме нови хора на мястото на пенсионираните", обясни Андонов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес