Заловиха двама непълнолетни, извършили 7 кражби за броени дни Момчетата обирали автомобили в Горна Оряховица и Лясковец

Над 150 кита бяха открити заседнали на плаж в Австралия

Още няколко страни от ЕС обмислят изгонването на руски дипломати

Сцепление в снега без 4х4 Новият SUV се представя солидно, макар че не разполага с двойно предаване

Срещата на върха ЕС – Турция във Варна ще се състои

Ограничено е движението през проходите “Рожен” и “Превала”

Министър Ангелкова: Ще имаме удължаване на зимния сезон

ЕС изрази солидарност с Великобритания по случая със Сергей Скрипал

Ограничават движението на камиони заради зимната обстановка Над 100 почистващи машини и 10 аварийни екипа са на терен в София

Шпионските убийства или защо в МИ-6 и МИ-5 ходят с наведени глави Моят водещ офицер ми каза: Никога не ставай двоен агент, той живее до пет години

Защо е страшно да си дясната ръка на шефа?

АПИ: Към момента няма затворени пътища за леки и лекотоварни автомобили

Опасно време в цялата страна днес

Китай планира да наложи мита върху вноса на американски продукти на стойност до 3 милиарда долара

ЕС планира по-строги мерки за защита на потребителите на фейсбук и джимейл

Българската изложба в Лувъра в класацията на най-хубавите за 2015 година в Европа

Впечатляващата българска изложба в Лувъра „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България” е обявена от специалисти в Европа за една от най-хубавите изложби на 2015 година.

Оценката е изразена в авторитетната класация на френското специализирано списание „Connaissance des Arts” /„Проблеми на изкуството”/. Изданието посвети специалния си брой за юли и август на най-хубавите изложби през лятото на 2015 година и в него богато илюстрираният текст за „Епопея на тракийските царе” в Лувъра заема наистина подобаващо място.

Изключителният успех на българската изложба в Лувъра нарежда страната ни на високия пиедестал на световната култура. Изложбата стана възможна благодарение на петгодишното Споразумение на България с Музея „Лувър”, подписано от министъра на културата Вежди Рашидов през първия му мандат. Лично президентът на Лувъра Жан-Люк Мартинез е главен куратор на изложбата, включваща 1629 експоната от фондовете на 17 български музея, която гостува до 20 юли 2015 г. в прочутия музей.

Статията на Жером Коаняр /Jerome Coignard/ – „Траките: в търсене на изгубеното царство” /”Les Thraces au Louvre, a la recherche du royaume perdu”/, е със следното подзаглавие: „Взимайки за отправна точка последните археологически открития в България, Лувърът представя една брилянтна и енигматична цивилизация – тази на траките, войнствен народ с ерудиран елит, който е властвал на териториите, намиращи се в границите между гръцкия свят и персийската империя”.

В публикацията в „Connaissance des Arts” се разказва много подробно и за религиозните вярвания и обичаите на траките, за разкопките в Голямата Косматка, както и за владетеля Севт Трети и реалистичното му изображение, както и за начина, по който траките изобразяват боговете.

Антична Тракия винаги се свързва с легенди, които се пренасят през вековете. Изложбата в Лувъра „Епопея на тракийските царе” показва за първи път цели ансамбли от археологически обекти, които представят тракийската цивилизация и нейното историческо значение, се посочва още в публикацията „Траките: в търсене на изгубеното царство”. Френско –българското сътрудничество в тази област има вече стогодишна традиция, подчертава авторът на статията в авторитетното френско издание „Connaissance des Arts”. В началото на миналия век – през 1904 г., Жорж Сьор от Френската атинска школа извършва археологически разкопки във Велико Търново, а Александър Дегран – генерален консул в Пловдив, е участвал в разкопките на обекти край Созопол. Тези разкопки продължават и днес под ръководството на Александър Баралис, който е и комисар на изложбата в Лувъра, заедно с доц. Милена Тонкова, проф. Тотко Стоянов и Негин Матийо, се отбелязва в публикацията на френското списание. Статията „Траките: в търсене на изгубеното царство” разказва подробно за най-впечатляващите археологически открития, които са включени в българската изложба в Лувъра. Сред най-впечатляващите археологически находки през последните години са откритията в могилата Голямата Косматка, изтъква авторът й Жером Коаняр.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.