В туризма наемат непълнолетни в разгара на летния сезон

Работодателите във Варненска област са получили разрешение да наемат 257 непълнолетни лица на работа, предимно в сферата на туризма, заяви шефът на областната Инспекция по труда в морската столица Иван Иванов. По принцип заявленията за наемане на младежи под 18 г. се дават преди началото на лятото, но тази година има тенденция на подаване на искания и в разгара на туристическия сезон.

Иванов припомни, че ангажирането на момчета и момичета между 16 и 18-годишна възраст става само при спазване на определени от трудовото законодателство условия. Преди да разреши наемане на непълнолетен, инспекцията проверява дали заявеното работно място е безопасно и дали условията на труд отговарят на необходимите критерии.

От началото на този летен сезон инспекцията е установила 4 случая на наети без разрешение младежи под 18 г. Освен наложените административни наказания, тези случаи са предадени и на прокуратурата, обясни Иванов.

При една от последните проверки е засечен непълнолетен, който работел в заведение след 22 ч, като в този случай освен сезиране на прокуратурата, е издадено и предписание за затваряне на обекта.

От началото на май досега Инспекцията по труда е извършила общо над 1150 проверки, при които са констатирани 5700 нарушения на трудовото законодателство.

Повече от половината от тях са за неспазване на условията на труд - не се осигуряват регламентираните почивки, прикрива се полагането на нощен и извънреден труд, не се начисляват отпуски.

Според Иванов има тенденция за намаляване на броя на драстичните нарушения от този тип. От началото на годината досега са засечени едва 70 работници без трудов договор и още толкова работодатели, които не са регистрирали контрактите в НАП.

Шампион в наемането на служители без никакви документно оформени правоотношения е секторът на строителството, където инспекторите са регистрирали 30 случая. В класацията на нарушителите следват хотелиерството и ресторантьорството с 15 случая на работещи без договор.

Инспекцията по труда няма да спира проверките до края на лятото. Планът за август включва 194 инспекции за спазване на трудовото законодателство, а за септември е предвидено да се извършат още 155 проверки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони