„Христо Стоичков Арена“ грейна в 800 лукса

„Христо Стоичков Арена“ вече грее с 800 лукса! Стадионът в Стар Бешeнов, дома на банатските българи, е единственият в четвърта дивизия на Румъния с осветление. Единствено в района арената на елитния „Политехника“ (Тимишоара) има по-силни прожектори.

Стоичков за трети път посети своите приятели начело с кмета Георги Наков в градчето близо до унгарската граница. Като подарък Камата подари копие на „Златната топка“, която спечели през 1994-та. „На моите приятели с уважение от Христо Стоичков“, пишеше на изящното изобретение. „Златната топка“ ще бъде поставена в музея на българщината в Стар Бешeнов. До нея ще седи и плакет от спортния министър Красен Кралев, занесен от неговия съветник Гошо Гинчев, бивш национал на България.
Над 5000 души дойдоха на благотворителния мач, в който освен Стоичков и Гинчев играха също Васил Драголов (участник на Мондиал-86), еврошампионът с „Цървена звезда“ Миодраг Белодедич, еврошампионът със „Стяуа“ Михай Мажаро... В двубоя се включиха футболистите от местния отбор „Победа“, който бе пременен от Стоичков с екипи като на националния отбор на България. „Сега ще летите към победата и на осветление“, обърна се Камата към футболистите.

Стадион „Христо Стоичков“ бе открит преди 2 години, когато отново се игра благотворителен мач. И отново беше на 15 август - на големия християнски празник Успение на Света Богородица.

На празненството пристигна и именитият сръбски певец Мирослав Илич. Първоначално той отказал поканата на банатските българи, защото бил ангажиран като ВИП-гост на сватба от хайлайфа в Сърбия. Но когато разбрал, че ще присъства и Стоичков, Илич веднага запалил колата в посока Стар Бешанов. „Не мога да пропусна срещата с моя голям приятел, с моя български брат!“, каза певецът.

Празникът имаше и благотворителна цел. Стоичков рядко не е в центъра на вниманието. Но сега легендата сам посочи своя заместник - 10-годишната Касандра. Драмата на малката румънка отдавна трогна сърцата на всички. Изоставена от родителите си и гледана садистично от своите баба и дядо, тя е претърпяла вече 37 операции.

Причината е ужасяващото отношение, което включва гасене на цигара в тялото на детето и хвърляне от балкон. Бившият румънски национал Йосиф Ротариу, играл в „Стяуа“ и „Галатасарай“, наскоро взе под крилото си Касандра. Осинови я и се закани, че ще доведе докрай възстановяването й. Следващия месец предстои операция в Страсбург, а в началото на следващата година - нова в Торонто.

За Касандра бе направен и благотворителен търг. На него обувките на Стоичков, с които игра в мача, бяха купени за 50 000 леи (около 11 000 евро). Фланелката му пък бе взета от германски гост, който в родината си ще я пусне на аукцион. Там цената може да скочи няколко пъти повече. Освен това гостите на празника купиха 50 топки с автографа на Стоичков. „Касандра е прекрасно дете, което заслужава да порасне и да живее своя живот“, заяви просълзен Кавалерът на „Златната топка“.

Речта му завърши с бурни аплодисменти и дори сълзи. За пореден път банатските българи разбраха, че не са забравени в родината си, въпреки че живеят далеч от нея. И техен първи приятел е най-популярният в света българин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят