Кметове фалшифицират знаци заради гонките по улиците

Кметовете на селата в община Велико Търново и полицията ще пресичат съвместно незаконните гонки и ще предприемат мерки за ограничаване на катастрофите. Инициативата е на председателката на Сдружението на кметовете и кметските наместници "Янтра 2001" Благовеста Факирова.

"Още щом научих за трагедията в Лесидрен, реших да организирам среща на кметовете с полицията. Сбирката е насрочена за сряда", съобщи Факирова. Тя уточни, че на срещата всеки управник ще докладва дали в неговото населено място има гонки и въобще какви проблеми има с лоши шофьори. "Възнамеряваме да картотекираме районите, където се провеждат опасните състезания, както и рисковите пътни участъци. От МВР се ангажираха, че на тези места ще има засилено полицейско присъствие", добави Факирова.

Кметовете ще провеждат разговори с шофьорите на автомобили и мотори, както и с родителите им. Освен това почти всеки ден по местните радиоточки ще се излъчват съобщения за рисковете от незаконните надпревари, както и за наказателната отговорност, която заплашва участниците в тях.

Председателят на Асоциацията на българските села Борислав Борисов пък сподели, че започва кампания за набиране на средства за поставяне на знаци с ограничение на скоростта до 30 км/час. Новите табели ще бъдат раздадени на кметовете по селата, за да ги поставят на рискови участъци.

"Тази година броят на пътните инциденти, на ранените и загиналите рязко се увеличи. Заради това на много места в страната управниците са принудени на ръка да преправят знаците с ограничение от 50 км на 30 км. Позволяват си корекции с лепенки или боя, въпреки че е незаконно, но целта е да се предотвратят катастрофите", каза Борисов.

Той разказа, че имало селища, където местните управници с блажна боя изписвали предупредителни послания върху асфалта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини