Полицейската войска на управниците

Една снимка, качена във фейсбук, се превърна това лято в събитие. Висок, прошарен мъж в костюм стои на гарата и чака влак. До него на перона се вижда бременна жена с малко русо момиченце, младеж с оранжев елек – вероятно бащата и друг с бермуди и кока-кола в ръка.

Прошареният мъж е Дидие Буркхалтер, президентът на Швейцария. Хванат е в кадър, докато е действащ държавен глава. Текстът на английски пояснява: „Той пътува всеки ден като стотици хиляди швейцарци, отива на работа, около него няма нито един бодигард“. „Това в България не можем и да го сънуваме“, пише смаяна българска потребителка. Тя минала веднъж покрай Народното събрание и срещнала председателката, симпатичната г-жа Цецка Цачева да излиза с черна лимузина, придружена от шестима охранители и екскортирана от джип на Националната служба за охрана.

Охранителната държавна служба, позната като НСО или Бившето УБО, се сдоби наскоро с устройствен закон. В предишните над 20 години тя работеше само по правилник и мнозина отдаваха на нормативна недостатъчност факта, че нашите управници, за разлика от президента Буркхалтер, се движат с по две коли и 6-7 телохранители като главатари на банди. При това мерцедесите, които ги возят, неведнъж се движат с бясна скорост, предизвикват катастрофи и изблъскват минувачите - неотдавна даже заплашиха многодетно семейство с автомат.

Още от Живково време у нас държавните гардове са показен атрибут на властта. И дали поради дефицита на ред и сигурност или поради друго, в последните години техните услуги се ползват все по-демонстративно от властимащите - като белег на важност, мъжественост и благополучие. Според закона за НСО, който от 1 ноември ще влезе в сила, тези услуги ще бъдат извършвани - забележете - не от цивилни, а от военни сержанти и офицери начело с бригадни генерали, генерал-майори и генерал-лейтенанти, мобилизирани под егидата на върховния главнокомандващ държавен глава в специална полицейска армия без аналог в ЕС и САЩ. Обсегът им ще надхвърля познатия от живковото „Управление за безопасност и охрана“ (УБО) луксозен таксиметров транспорт, съпроводен с пазаруване за господата и госпожите, разхождане на децата и кучетата им, разнасяне на куфари и дрехи за химическо чистене. Те ще навлизат изглежда повече от всякога в пространството на обикновените граждани, които плащат за тях от своите данъци. Бранейки около 500 големци, бойците на НСО ще имат право да влизат в къщите им, да обискират, да отстраняват като повреждат колите им, да стрелят, да бият с палки, да задържат с белезници и да газят с бронирани машини.

Де факто е така, не се шегуваме.

А ето как е де юре.

Чл.5 (1) НСО е специализирана военизирана държавна служба към президента на републиката.

В извънредно вечерно заседание преди парламентарната ваканция мнозинството депутати отхвърли предложението службата за охрана да си остане към Министерския съвет като всички от сектор „Сигурност“ – НСБОП, НРС, ДАНС. Не се разбра защо тя трябва да е по-специална от разузнаването и от службите за борба с организираната престъпност, тероризма и корупцията, а и защо да е подчинена на главнокомандващия, след като се състои от пазачи, а не от войници.

Чл. 21 (1) НСО осигурява специализиран транспорт в мирно време на: членовете на Министерския съвет, членовете на Конституционния съд, зам. председателите на Народното събрание, председателите на ВКС и ВАС, омбусмана, кмета на столицата, лицата, които са били президенти и (обърнете внимание!) лицата, заемали длъжностите председател на Народното събрание и министър-председател - до 4 години след освобождаването им. (3) При усложнена среда за сигурност се осигуряват и други видове охрана.

Преди да бъде гласуван, този текст бе оспорен от различни парламентарно представени партии – РБ, ПФ, БСП и др.: Откъде-накъде при цялата беднотия в държавата бившите премиери и колеги на г-жа Цачева (които все по-често се сменят след кратки мандати) ще разполагат с безплатен транспорт, въоръжени шофьори и бодигардове цели 4 години, вместо една като досега!

Чл. 22 (1) При застрашеност се осигурява охрана на: Лицата по чл.21, народни представители, членове на семейства и (внимание!) други лица, свързани с националната сигурност, посегателството спрямо които би отслабило или създало затруднения на властта

Текстът, с който се дават държавни пазачи на важни хора извън апарата, беше предложен от ГЕРБ. От РБ безуспешно настояха тази привилегия да се ползва само от онези, които нямат собствени средства за охрана и публично да се оповестява. „Господа! Така обслужваме главния хидролог на републиката!“, викна депутат от ПФ, но остана без особено внимание.

Чл. 23 (1) Наличието на усложнена среда за сигурност, обхватът и срокът на охраната се определят с решение на комисия. (2) Комисията се състои от председател – началника на НСО и членове – председателят на ДАНС и главния секретар на МВР.

Трима души решават след кого да върви НСО, за да го пази или шпионира. И досега така се правеше, много пъти по анонимни сигнали, някои писани от самите мераклии за охрана, а други от силните на деня.

Чл. 30 (1) За изпълнение на задачите си офицерите и сержантите от НСО могат да извършват проверки на предмети и вещества. (2) За предотвратяване на посегателства върху живота, телесната неприкосновеност, здравето и достойнството на охраняваното лице те могат да проверяват документи за самоличност, багаж, товар, транспортни средства и съпроводителните им документи. (4)...могат да изграждат и използват технически средства и системи за наблюдение и заснемане и да предизвикват радиосмущения.

Преторианска гвардия на властта, която ще опитва храната й като по филмите за царе и императори, ще проверява лични карти и ще претърсва куфари като милицията и ще подслушва като Държавна сигурност, отбелязват неправителствени организации.

Чл. 34 (1) Офицерите и сержантите могат да използват физическа сила, помощни средства, специални техники и похвати, когато това е абсолютно необходимо - при нападения срещу охраняваното лице или служител на НСО, при отказ да се изпълни тяхно разпореждане и при задържане на застрашаващо сигурността лице, което не се подчинява или оказва съпротива. (3) Помощни средства са: въжета, белезници, електрошокови и други палки, димки, химически вещества, халосни патрони, патрони с гумени, пластмасови накрайници и шокови куршуми, устройства за принудително спиране на превозни средства, устройства за отваряне на помещения, за светлинно и звуково въздействие, бронирани машини. (7) Забранява се използването на физическа сила и помощни средства по отношение на видимо малолетни лица и бременни жени. Забраната не се прилага в случаите на масови безредици, при които има непосредствена опасност за живота на охраняваното лице, когато са изчерпани всички други средства.

С ареста без съдебен контрол се нарушава конституцията, единодушни са депутати юристи от управляващата коалиция и опозицията. Те обявиха, че обмислят да сезират Конституционния съд.

Бруталните помощни средства, дадени на НСО, надминават по сила тези, с които разполагаха изявилите се във Възродителния процес Вътрешни войски, изтъкнаха правозащитници и настояха за президентско вето на закона. Плевнелиев обаче подписа указ за обнародването му. Включително за тази толкова удивителна хипотеза: С бронирани машини на митинг ще пазят министър, а някое хлапе (или бременно момиче) така ще го застраши, че гардовете ще го връзват и ще го бият.

Чл. 35 (1) ...от НСО могат да използват оръжие само когато е това е абсолютно необходимо: При въоръжено нападение на охраняваното лице. За предотвратяване на отвличането му. При пресичане на терористични деяния. След предупреждение при задържане на лице, което оказва съпротив. За спиране на транспортно средство чрез неговото повреждане, когато водачът му създава заплаха.

Чл. 36 (1) ...от НСО задържат лице, когато: е извършило посегателство срещу охраняваното лице или обект. С действия или с предмети създава опасност за охраняваното лице в охраняемата зона. (2) ...от НСО могат да извършват и личен обиск по начин, който не уронва честта и достойнството (3) При задържане на лице незабавно уведомяват прокуратурата. До пристигане на полицейските органи на задържаното лице временно се ограничава правото на придвижване.

Според Българския хелзински комитет законът за НСО неизбежно ще доведе до нарушения на Европейската конвенция за правата човека. Ако Конституционният съд не спре тази безпрецедентна полицейска войска, тя определено ще стигне до съда в Страсбург, смятат и независими учени по право.

Недодяланите разпоредби за употреба на сила, за влизане с взлом и задържане без съдебна санкция от страна на държавните бодигардове (нещо, което е недопустимо за полицаите) са достатъчно основание за международни наказателни процедури срещу държавата, категорични са адвокати. Всеки българин може да подаде жалба до Еврокомисията за нарушения на европейското право.

Изглежда, че спорният закон за НСО ще удари изтънелия джоб на данъкоплатеца не само откъм издръжката на „новите еничари“ (както вече ги наричат по аналогия с  „Великолепния век“ на султаните), но и откъм предизвестените присъди срещу България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи