Стотици хиляди бразилци искат оставката на Дилма Русеф

Стотици хиляди демонстранти поискаха оставката на бразилската президентка Дилма Русеф, обвинявайки нея и нейната лява Партия на трудещите се за продължаващата корупция и очертаващата се рецесия в най-голямата икономика в Латинска Америка, предаде АФП.

Протестиращите пяха националния химн и скандираха "Дилма вън" и "Не на корупцията" по улиците на столицата Бразилия, Рио де Жанейро, Сао Пауло и в още над 100 града.

Най-високите оценки на полицията сочат, че в демонстрациите са участвали 900 000 души. Организаторите твърдят, че се включили 1,9 млн, включително 1 млн. в Сао Пауло, където според полицията били 350 000. Но агенцията "Датафоля" ги оцени на 135 000, правейки разбивка на протеста по секции.

Това е третият голям протест срещу Русеф, чийто баща е българин - през април по улиците излязоха 600 000 демонстранти и поне 1 млн. през март.

Дилма, която започна втория си мандат през октомври 2014-а, има рекордно нисък рейтинг - 8% одобрение и 71% неодобрение. Опозицията обсъжда дали да не започне процедура за отстраняването й от власт, а голяма част от елита е забъркан в корупционния скандал с държавната петролна компания "Петробрас". Русеф сравни заплахата с импийчмънт с преврат и заяви, че не може да бъде принудена да се оттегли.

Основното предизвикателство пред Дилма е дали нейните опоненти ще се осмелят да започнат импийчмънт. Ключова фигура в крехката управляваща коалиция - шефът на долната камара на парламента Едуардо Куня, "дезертира" през юли и обмисля дали да не даде старт на процедурата. Куня, който е разследват за искане на $5 млн. подкуп, първо иска да се увери, че Конгресът ще го подкрепи, твърдят анализатори.

Дилма, която се стреми да бъде договорено примирие, си отдъхна леко, след като шефът на Сената Ренан Калейрос, също разследван по аферата "Петробрас", подкрепи нейни пазарни реформи. Те я отдръпват от левите й корени, но може да й осигурят известна подкрепа от десницата.

Най-популярен на протестите в неделя обаче бе не някой политик от опозицията, а Серджу Моро - 43-годишният съдия, който нищи аферата "Петробрас".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят