Киев и Москва се винят в провокации

Украинският президент Петро Порошенко остро разкритикува руския си колега Владимир Путин, който не се допитал до него, преди да проведе вчера заседание на президиума на Държавния съвет на Русия в Крим, посветено на проблемите на туризма.

„Това е предизвикателство пред цивилизования свят и част от плана за ескалиране на напрежението в Донбас“, заяви Порошенко.

Руският външен министър Сергей Лавров обвини украинския държавен глава, че се опитва да прикрие неспособността си да спазва минското примирие чрез постоянно нагнетяване на русофобията у Запада. „Това е с нищо непровокирано бълнуване“, заяви Лавров. И изрази загриженост, че през последните дни ситуацията в Източна Украйна показвала, че Киев се готви за пълномащабни бойни действия.

ТАСС цитира източник от министерството на отбраната на т.нар. Донецка народна република, според когото украинската армия е струпала близо до демаркационната линия 435 танка, 132 системи за залпов огън и няколко тактически ракетни комплекса „Точка У“.

Сепаратистите съобщиха за петима убити цивилни в контролираните от тях територии, а Киев - за 3 жертви сред своите войници и двама мирни жители.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят