Емигрантите вкараха 431,5 млн. евро в страната

431,5 млн. евро са превели българите, които работят в чужбина, на близките и роднините си у нас през първата половина на годината, показват данните на БНБ. Почти същата е била сумата, изпратена от гурбетчии през същия период на 2014 г. - 430,8 млн. евро.

Според експерти реалният размер на средствата, които българите в чужбина носят, е много по-голям. Причината е, че статистиката на БНБ отчита само трансферите през банките и компаниите за парични преводи, не и внасяните суми кеш.
Само през юни емигрантите са превели на близките си в България 72,9 млн. евро. Най-силен е бил май, когато трансферите са достигнали 82,7 млн. евро. Най-малко средства са били изпратени през януари – 61 млн. евро.

През последните години парите, които изпращат емигрантите в България, се доближават до нивото на чуждестранните инвестиции. През юни обаче чуждите вложения са повече от двойно по-големи от преводите на сънародниците ни зад граница за същия месец, като достигат 178 млн. евро. Обратното е през май - тогава инвестициите са били за 35,4 млн. евро.

Предварителните данни на БНБ показват, че размерът на чуждестранните вложения у нас през първата половина на годината са за 799,6 млн. евро. Това е с 49,7 млн. евро повече спрямо същия период на миналата година.

СТАТИСТИКА

Най-много вложения - от Холандия

Преобладаващата част от чуждите инвестиции у нас са в графата „дългови инструменти”, т.е. заеми от компаниите майки, предоставени на българските предприятия. През първата половина на годината средствата по това перо са 549,4 млн. евро от общо 799,6 млн. евро чужди инвестиции, показват данните на БНБ. Вложенията в акции, дялове и имоти възлизат на 169,8 млн. евро, а реинвестираната печалба е 80,5 млн. евро.

Данните на БНБ показват още, че за времето от януари до юни най-много чуждестранни инвестиции в страната са постъпили от Холандия. Те възлизат на 567,3 млн. евро. След това се нарежда Австрия с 99,7 млн. евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес