Умъртвиха 8 пръча, болни от бруцелоза

8 пръча, болни и преносители на бруцелоза, са умъртвени като мярка за неразпространение на коварното заболяване в град Рила и района, съобщиха от областната агенция по контрол на храните в Кюстендил.

Една от версиите за пламналата преди 20-25 дни епидемия по Рилското корито е внесен нелегално козел мъжкар за разплод от съседна Македония. Според други коментари болният пръч е докаран, без да се спазват ветеринарните правила, от Гърция. Това все още не е установено със сигурност, казаха от агенцията.

До понеделник са умъртвени 200 овце и кози, и 2 крави. Във вторник ще бъдат евтаназирани 6 овце, 3 кози и 2 крави в с. Смочево, каза д-р Емил Гъгнев, началник отдел "Здравеопазване" към областната дирекция по безопасност на храните в Кюстендил, който е на терен от първите часове след установяване на заболяването.

Поредните 100 серумни проби на хора от Рила и района са изпратени вчера за изследване за бруцелоза в централната лаборатория в София, каза д-р Илияна Кръстева от РЗИ в Кюстендил. Сред изследваните има и местни свещеници, казаха здравни инспектори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони