Зам.-министър Вергиния Кръстева: Предизвикателствата пред земеделието и селските райони изискват решения, базирани на научни изследвания

Големите земеподобни планети са приспособени за по-дълъг живот

ЕК предлага нови правила за акцизите върху алкохола

Папа Франциск прие поканата на министър-председателя Бойко Борисов да посети България (СНИМКИ)

​Италиански бор на 1230 години е най-старото дърво в Европа

Холандия и Австралия ще търсят отговорност от Русия за свалянето на полет МН17 над Източна Украйна през юли 2014 г.

Кола с българска регистрация ударила умишлено друг автомобил на булевард в Брюксел

Първите стъпки към радостта и успеха начертаха за абитуриентите в Лом

Арестуваваха турски рапър за “подстрекаване към употреба на наркотици”

Борисов след срещата с папа Франциск: Много внимателно са следели всичко, което става в София

ВТУ представи в Италия изложбата „България и Европа – познати и непознати“ Проявата е по повод на Българското председателство на Европейския съюз

Главният секретар на МВР Младен Маринов: Образувано е дисциплинарно производство срещу полицая, заснет да иска подкуп

Иран иска от Европа икономически ангажименти като компенсация за изтеглянето на САЩ от ядрената сделка

Северна Корея “вързала тенекия” на американския екип по време на подготовката за срещата Ким-Тръмп

Организират сценарна работилница “От Идеята до Филма“ на остров Света Анастасия

1 надзирател пази средно 24 затворници

Прокурорска проверка в 5 затвора и 7 затворнически общежития в страната показа, че един надзирател пази средно по 24 лишени от свобода. Оказа се и че въпреки дефицита на тъмничари има незаети щатове. Заради това главният прокурор Сотир Цацаров е отправил препоръки към министъра на правосъдието Христо Иванов овакантените места да бъдат запълнени, както и да бъдат открити нови щатове.

Проверката обхванала затворите и общежитията в областите Варна, Бургас, Плевен и Кюстендил.

В затвора в морската столица се оказало, че при всяка смяна от 22 надзиратели, имало по 5 вакантни места. При отсъствието и на излезлите в отпуск, нарядът практически се състоял само от 14 служители, които трябвало да обезпечават 389 лишени от свобода.

Проблем с недостига на надзиратели е открит във всички проверени места за лишаване от свобода.

Най-фрапантен е случаят със затворническото общежитие в Плевен. Там един надзирател отговаря за 60 осъдени. В общежитие „Строител“ в Бургас 109 затворници са пазени от двама служители. Трето място по малочисленост на тъмничарите държи общежитието във Варна – един надзирател пази 35 осъдени. В общежитие „Вит“ двама служители отговарят за 68 осъдени, в „Белене“ 24 тъмничари бдят над 498 затворници, при дневната смяна в затвора в Бургас 17 служители охраняват 524 лишени от свобода, а при нощната – 15. В общежитие „Житарово“ 4 тъмничари пазят 118 затворници, в Разделна съотношението е 8 души охранителен състав към 156 лишени от свобода.

На 24-часово дежурство в Самораново има по двама служители при близо 80 лишени от свобода. Проверката там установила и липса на система за охрана. Нямало паник бутони, свързани с дежурната част на затвора. „Така при възникване на кризисна ситуация не може да се реагира адекватно“, посочват от държавното обвинение.

Въпреки критиките от прокуратурата признават, че проверяващите са установили и „много добра организация“ на работата на надзорно-охранителния състав и затворническата администрация. Служителите на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” (ГДИН) познават много добре задълженията си и полагат максимални усилия за изпълнението им, не поощряват излишно лишените от свобода с „домашен отпуск” и са положени значителни усилия за техническото обезпечаване на охраната на затворите. В съобщението се уточнява още, че препоръките, дадени от прокуратурата за Софийския затвор, са били изпълнени „изцяло“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.