Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Гласуват с 5 бюлетини в две урни в селата край София и Варна

С 5 бюлетини ще трябва да гласуват част от избирателите в най-големите общини у нас на местния вот на 25 октомври. Заедно с него ще се проведе и изборният референдум с един-единствен въпрос. Става дума за хората, които живеят в селата около София, Варна, но кметствата им попадат в районните администрации на тези общини.

Ако се възползват от правото си на глас, те ще трябва да пуснат общо 5 бюлетини – за кмет на община, за кмет на кметство, за районен кмет, за общински съвет, както и една с отговор на въпроса дали у нас да може да се гласува по електронен път или не, пресметнаха от Централната избирателна комисия (ЦИК). Такъв например е случаят със софийското село Долни Богров, което се намира в район “Кремиковци”.

Макар че правилата за гласуването 2 в 1 още не са определени, се очаква да има само две урни – в едната ще се пускат бюлетините за местния вот, а в другата – за националното допитване. Тъмната стаичка се очаква да е само една, макар че може да има хора, които да искат да участват или само на вота, или само в допитването.

От ЦИК вече определиха образците на бюлетините, с които ще се гласува за кмет и общинари. Хората ще посочват избора си в квадратче. На вота за общински съветници гражданите ще могат да посочват и кандидат от листата, като гласуват с преференция. Прагът е 7%.

Право на вот на кметските избори имат хората, регистрирани в съответната община до 24 април т.г. За референдума няма уседналост.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете