Гласуват с 5 бюлетини в две урни в селата край София и Варна

С 5 бюлетини ще трябва да гласуват част от избирателите в най-големите общини у нас на местния вот на 25 октомври. Заедно с него ще се проведе и изборният референдум с един-единствен въпрос. Става дума за хората, които живеят в селата около София, Варна, но кметствата им попадат в районните администрации на тези общини.

Ако се възползват от правото си на глас, те ще трябва да пуснат общо 5 бюлетини - за кмет на община, за кмет на кметство, за районен кмет, за общински съвет, както и една с отговор на въпроса дали у нас да може да се гласува по електронен път или не, пресметнаха от Централната избирателна комисия (ЦИК). Такъв например е случаят със софийското село Долни Богров, което се намира в район “Кремиковци”.

Макар че правилата за гласуването 2 в 1 още не са определени, се очаква да има само две урни - в едната ще се пускат бюлетините за местния вот, а в другата - за националното допитване. Тъмната стаичка се очаква да е само една, макар че може да има хора, които да искат да участват или само на вота, или само в допитването.

От ЦИК вече определиха образците на бюлетините, с които ще се гласува за кмет и общинари. Хората ще посочват избора си в квадратче. На вота за общински съветници гражданите ще могат да посочват и кандидат от листата, като гласуват с преференция. Прагът е 7%.

Право на вот на кметските избори имат хората, регистрирани в съответната община до 24 април т.г. За референдума няма уседналост.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини