Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Совите минават в режим “стелт”, за да ловят плячката си

Совите са екипирани със стелтова технология, която им помага незабележимо да се доближават до плячката си, показва изследване, цитирано от The Guardian. Нощните ловци имат пера, които поглъщат аеродинамичния шум и премахват вибрациите, предизвиквани от размахването на крилете.

По време на полет перата на совите извличат механична енергия и я преобразуват в топлина. В резултат птиците се доближават до плячката си в пълна тишина. Учени са използвали лазери и високоскоростни камери, за да анализират и сравнят перата на дългоуха сова, орел и гълъб по време на полет. Макар и с различни размери, трите птици размахват крилете си по сходен начин, пише Фокус.

Ръководител на проучването е проф. Джинкуи Чу от Далиенския технологичен университет в Китай. Той посочва: “Много сови имат уникалната и удивителна способност да летят толкова тихо, че да не могат да бъдат чути от плячката си, благодарение на структурата на перата си. Това отдавна привлича интереса на инженерите в опит да приложат механизма на совите за намаляване на силата на звука в полза на обществото.” По думите на учения може да се каже, че совите са царете на акустичното заглушаване. Птиците успяват не само да намалят аеродинамичния шум при пикиране, но и механичния звук, генериран от вибрацията по време на полет. “Това е забележително, като се имат предвид внезапните скокове, огъвания и извивания, на които са подложени крилете при размахване и звукът, който се произвежда от други птици”, изтъква Чу.

Изследователят се надява, че проучването ще предостави нови познания за механизма на тихия полет на совите и ще помогне на инженерите да разработят идеи за специални материали или структури. Едно от възможните приложения е за намаляване на шума на вятърните турбини. Проучването е публикувано в журнала Bioinspired, Biomimetic and Nanobiomaterials.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете