Митрополията в Търново кредитор на КТБ с близо 95 000 лв

Светата Митрополия във Велико Търново лъсна като кредитор на фалиралата Кооперативна търговска банка /КТБ/.Списъкът на вложителите е дълъг 173 страници и публикуван първо в Търговския регистър след внасянето му там от синдиците Лазар Илиев и Росен Ангелчев в понеделник.

Митрополията в старата столица фигурира под № 1344. Духовното ведомство има да взема 94 656 лева. Парите са влог и нямат залог и обезпечение. Репортер на "Труд" потърси за коментар великотърновският митрополит Григорий, но той упорито не отговаряше на нито един от телефоните си.

Наскоро Владиката бе главен за председател на работната група по европейските проекти. Решението синодът взе след скандал кой да отговоря за европроектите в страната от страна на църквата и след като освободи от поста Доростолския митрополит Амвросий и йеромонах Никанор. Те били принудени да подадат оставки след поредното недоволство от духовници, че техни храмове не са включени в списъка с обекти за европейски проекти. Въпросният избирателен списък бил изготвен от чиновници в синода, близки до Ловченския владика Гавриил. Сега работната група оглавява дядо Григорий, за когото се говори, че е близък до Пловдивския владика Николай.

В изнесения списък е и Държавно горско стопанство "Болярка" с вземане от 28 813 лв. 16 000 лв има да получава и майката на Емануела Горсова, която пострада при катастрофа по вина на състезателят по фигурно пързаляне Максим Ставийски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони