Немски професор иска Чинията на Бузлуджа да мине под защита на ЮНЕСКО

Президентът на Международната организация за опазване на паметниците на културата (ИКОМОС) Йорг Хаспел предлага паметникът на Бузлуджа, по-известен като Чинията, да бъде вписан в списъка с културното наследство на ЮНЕСКО.

Немският професор е на специално посещение в България, за да се запознае със състоянието на иначе атрактивния, но рушащ се социалистически паметник. На среща с областния управител на Стара Загора Георги Ранов той обсъди идеите за изоставения от години и неподдържан паметник. На дискусията присъства и архитект Дора Иванова, която е автор на проект за реновиране на паметника, наречен "Бузлуджа - паметта на времето".

Проф. Хаспел изрази мнение, че сградата трябва да бъде възстановена и може да се превърне в музей на социалистическото изкуство. Той подкрепи проекта на Дора Иванова. За реализацията му ще са необходими около 2 млн. лв.

Според проф. Хаспел паметникът на Бузлуджа е "спящ великан", който не може просто да бъде съборен и трябва деликатно да се помисли какво трябва да се направи там. "Бузлуджа не трябва да се оставя само на една партия и не бива да се използва за политически цели", каза немският професор. Той е и ръководител на германската институция за опазване недвижимите културно-исторически паметници и е категоричен, че Чинията може да стане туристическа забележителност. Той смята, че монумента може да бъде поставен под егидата на ЮНЕСКО, но първо в международната организация трябва да разработят критерии за опазване на паметници на социалистическото наследство, каквато практика в момента нямало.

"В никакъв случай не трябва да бъде събарян този паметник, защото е архитектурен символ за цял един етап от развитието на Европа", смята Хаспел. Той обаче е категоричен, че Чинията не трябва да се използва само от една партия и за политически цели. Според професорът средства за възстановяването на соцмонумента могат да бъдат привлечени от европейските програми, ако се подчетрае, че ще се използва за туристически цели. И сега много хора се качват на върха, за да аразгледат атрактивния паметник, някои рискуват живота си и влизат в разрушения търбух на "спящия гигант".

С решение на Министерския съвет отпреди 4 години и по искане на БСП паметникът е предложен за безвъзмездно ползване на социалистическата партия, обясни областният управител Георги Ранов. От БСП обаче така и не приеха щедрия държавен дар. И досега няма отговор на предложението.

"Последното ми питане е от декември миналата година, но от БСП продължават да мълчат", уточни Ранов. Той допълни още, че паметникът е под негово управление, но е частна държавна собственост и решенията за неговото бъдеще могат да се вземат само на най-високо държавно ниво.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини