Предприятие за преработка на риба строят в Белица

Установено е огнище на инфлуенца в село Стефаново

Почина синът на годеника на певицата Емилия

Катар забрани вноса на стоки от Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет

89-годишен рецитатор учи на родолюбие в YouTube Ученици и българи в чужбина гледат видеата на Петър Стаменов

Гръцки опозиционен лидер за спора за името на Македония: Двайсет години живеем с този нерешен въпрос, ще можем още 2-3 години

Продадоха на търг бутилка френско вино от 1774 г.

Руски военни са загинали при нападение на бунтовници в Сирия

Тоневи – едно обикновено семейство с пушки на рамо Сливенци пазят традициите в клуб „Традиция”

Хроничната миелоидна левкемия вече не е смъртоносно заболяване

До края на идната седмица ще бъдат изплатени възнагражденията на работещите в МБАЛ Ловеч

Гришо победи египтянин на старта на “Ролан Гарос”

Съдът отхвърли корекционна фактура за 1 298 лв. ток

Португалската легенда Маниш ексклузивно пред „Труд“: Роналдо няма свободно време, всичко е футбол

Откриват сезона заедно с нов път към Слънчев бряг Хотелиери: Нашите кадри бягат, но и ние сме интересни за много нации

Немски професор иска Чинията на Бузлуджа да мине под защита на ЮНЕСКО

Президентът на Международната организация за опазване на паметниците на културата (ИКОМОС) Йорг Хаспел предлага паметникът на Бузлуджа, по-известен като Чинията, да бъде вписан в списъка с културното наследство на ЮНЕСКО.

Немският професор е на специално посещение в България, за да се запознае със състоянието на иначе атрактивния, но рушащ се социалистически паметник. На среща с областния управител на Стара Загора Георги Ранов той обсъди идеите за изоставения от години и неподдържан паметник. На дискусията присъства и архитект Дора Иванова, която е автор на проект за реновиране на паметника, наречен “Бузлуджа – паметта на времето”.

Проф. Хаспел изрази мнение, че сградата трябва да бъде възстановена и може да се превърне в музей на социалистическото изкуство. Той подкрепи проекта на Дора Иванова. За реализацията му ще са необходими около 2 млн. лв.

Според проф. Хаспел паметникът на Бузлуджа е “спящ великан”, който не може просто да бъде съборен и трябва деликатно да се помисли какво трябва да се направи там. “Бузлуджа не трябва да се оставя само на една партия и не бива да се използва за политически цели”, каза немският професор. Той е и ръководител на германската институция за опазване недвижимите културно-исторически паметници и е категоричен, че Чинията може да стане туристическа забележителност. Той смята, че монумента може да бъде поставен под егидата на ЮНЕСКО, но първо в международната организация трябва да разработят критерии за опазване на паметници на социалистическото наследство, каквато практика в момента нямало.

“В никакъв случай не трябва да бъде събарян този паметник, защото е архитектурен символ за цял един етап от развитието на Европа”, смята Хаспел. Той обаче е категоричен, че Чинията не трябва да се използва само от една партия и за политически цели. Според професорът средства за възстановяването на соцмонумента могат да бъдат привлечени от европейските програми, ако се подчетрае, че ще се използва за туристически цели. И сега много хора се качват на върха, за да аразгледат атрактивния паметник, някои рискуват живота си и влизат в разрушения търбух на “спящия гигант”.

С решение на Министерския съвет отпреди 4 години и по искане на БСП паметникът е предложен за безвъзмездно ползване на социалистическата партия, обясни областният управител Георги Ранов. От БСП обаче така и не приеха щедрия държавен дар. И досега няма отговор на предложението.

“Последното ми питане е от декември миналата година, но от БСП продължават да мълчат”, уточни Ранов. Той допълни още, че паметникът е под негово управление, но е частна държавна собственост и решенията за неговото бъдеще могат да се вземат само на най-високо държавно ниво.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.