Русия е готова да помогне за решаване на конфликта в Африн

Ученик помогна за залавянето на крадец, опитал да разбие къща

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 февруари 2018

Почетоха Левски в Сливен и областта

Виктор Орбан към Бойко Борисов за Западните Балкани: Заби брадва в голямо дърво (обзор)

Санират, ако намерят още пари Довършват само сградите, където ремонтите са започнали

“Елпром Троян“ с технологичен скок в бъдещето

Поклонението пред паметта на Васил Левски в София през обектива на “Труд”

Чадърите в Бургас само от бяло до охра

Чуждите инвестиции в имоти паднаха с 83% Пред декември намалява върнатото финансиране на компаниите майки

Отпадат строителни такси ОП внесоха промени в Закона за устройство на териториите

Румен Радев: Днес сме република. Но чиста ли? Свята ли?

Боянският клуб иска президентска република 22-ма професори създали клуба

Йорданка Фандъкова: Васил Левски положи най-здравите основи на нашето историческо пробуждане

Как съдийка, командирована от Лозан Панов от Пещера в София, реши дело в негова полза

Немски професор иска Чинията на Бузлуджа да мине под защита на ЮНЕСКО

Президентът на Международната организация за опазване на паметниците на културата (ИКОМОС) Йорг Хаспел предлага паметникът на Бузлуджа, по-известен като Чинията, да бъде вписан в списъка с културното наследство на ЮНЕСКО.

Немският професор е на специално посещение в България, за да се запознае със състоянието на иначе атрактивния, но рушащ се социалистически паметник. На среща с областния управител на Стара Загора Георги Ранов той обсъди идеите за изоставения от години и неподдържан паметник. На дискусията присъства и архитект Дора Иванова, която е автор на проект за реновиране на паметника, наречен “Бузлуджа – паметта на времето”.

Проф. Хаспел изрази мнение, че сградата трябва да бъде възстановена и може да се превърне в музей на социалистическото изкуство. Той подкрепи проекта на Дора Иванова. За реализацията му ще са необходими около 2 млн. лв.

Според проф. Хаспел паметникът на Бузлуджа е “спящ великан”, който не може просто да бъде съборен и трябва деликатно да се помисли какво трябва да се направи там. “Бузлуджа не трябва да се оставя само на една партия и не бива да се използва за политически цели”, каза немският професор. Той е и ръководител на германската институция за опазване недвижимите културно-исторически паметници и е категоричен, че Чинията може да стане туристическа забележителност. Той смята, че монумента може да бъде поставен под егидата на ЮНЕСКО, но първо в международната организация трябва да разработят критерии за опазване на паметници на социалистическото наследство, каквато практика в момента нямало.

“В никакъв случай не трябва да бъде събарян този паметник, защото е архитектурен символ за цял един етап от развитието на Европа”, смята Хаспел. Той обаче е категоричен, че Чинията не трябва да се използва само от една партия и за политически цели. Според професорът средства за възстановяването на соцмонумента могат да бъдат привлечени от европейските програми, ако се подчетрае, че ще се използва за туристически цели. И сега много хора се качват на върха, за да аразгледат атрактивния паметник, някои рискуват живота си и влизат в разрушения търбух на “спящия гигант”.

С решение на Министерския съвет отпреди 4 години и по искане на БСП паметникът е предложен за безвъзмездно ползване на социалистическата партия, обясни областният управител Георги Ранов. От БСП обаче така и не приеха щедрия държавен дар. И досега няма отговор на предложението.

“Последното ми питане е от декември миналата година, но от БСП продължават да мълчат”, уточни Ранов. Той допълни още, че паметникът е под негово управление, но е частна държавна собственост и решенията за неговото бъдеще могат да се вземат само на най-високо държавно ниво.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.