Теменужка Петкова: България не се е отказвала от „Южен поток”

България не се е отказвала от „Южен поток”. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде Фокус.

„Още от самото начало заявихме, че „Южен поток” е много важен проект за България, който ще доведе до диверсификация на маршрутите на природен газ, но трябва да се случи съгласно европейското законодателство. България не се е отказвала от този проект, традиционно имаме добри отношения с Русия и такива ще бъдат те и занапред”, посочи тя. Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев допълни, че тръбите за „Южен поток” са на пристанището в Бургас и това трябва да говори красноречиво, че те няма да отидат другаде. "Дали за „Южен поток”, за „Турски поток” или за някой друг проект тези тръби ще бъдат използвани и ще има някаква полза за България”, коментира той. По повод изказването на президента на Русия Владимир Путин, че Русия не е скъсала с България, въпреки развоя с „Южен поток”, Домусчиев заяви, че няма колеги в бизнеса, които да са се отказали да правят бизнес с Русия. „Добра новина е, че Русия смекчи тона към нас, но за съжаление България не може да направи нищо. Ние трябва да се съобразим с Брюксел” , допълни още Домусчиев.

Имаме интерес разплащането с американските централи да стане максимално бързо, защото ще влезе в сила ценовото облекчение, каза още Петкова.

Причината за забавянето беше, че трябваше да бъде изчакано зеновото решение на КЕВР, защото на него трябваше да се обоснове НЕК при искането на съответния кредитен ресурс”, обясни тя. „Разплащането с двете американски централи трябва да се извърши и с двете едновременно, тъй като няма възможност да бъдат извършвани две отделни процедури за искане на кредитен ресурс”, посочи още министър Петкова. По думите й, до края на август ще бъде пусната обявата за банките, които биха заявили своя интерес да осигурят кредит на БЕХ, след това следва избор на банките и съотвотно разплащането. „С намаляването на цените годишно ще се спестяват 96 милиона лева общо за двете централи. В рамките на оставащия срок на договора – близо 1 милиард лева. Това са параметрите. Те ще влязат в сила, едва когато НЕК се разплати с двете американски централи”, заяви още министър Петкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес