Близък до Путин се оттегля от поста си, в Москва се заговори за голяма рокада

Владимир Якунин, директор на руските железници и стар приятел на Владимир Путин, напуска поста и ще стане сенатор, съобщи "Ройтерс".

Това е необичайна рокада в близкия кръг хора около руския президент, които контролират голяма част от икономиката в страната, коментира агенцията.

"Това е негов личен избор", коментира кратко Путин във вторник. "Той гледа на бъдещето така, както смята за необходимо. Сега е в отпуска. Тепърва ще обсъдим този въпрос", добави президентът, съобщава "Дневник".

Деловото издание РБК обаче съобщава, че според източник от администрацията на правителството нова длъжност за Якунин се търси от половин година - "от губернатор до сенатор".

"Файненшъл таймс" и "Блумбърг" също смятат, че рокадата може да е сигнал за началото на най-сериозните размествания в обкръжението на президента от 2011г. насам, когато си тръгна зам.-ръководителят на администрацията Александър Сурков.

За самия Якунин това ще е на практика понижение, тъй като като глава на железниците в продължение на 10 години той контролираше огромна държавна корпорация с над 40 милиарда долара годишни продажби. РЖД е основното средство за износ на руски суровини и по мащаб на дейността се равнява с "Роснефт" - гигантът, износител на петрол.

Якунин е от т.нар. питерска група - познанството му с Путин датира от 90-те години когато заедно основават елитен жилищен кооператив в Санкт Петербург.

Не е ясно защо Якунин е избрал да се кандидатира за сенатор - пост с предимно представителни функции, след като оглавяваше една от най-важните компании в Русия. Той ще представляват Калининградска област.

"Якунин планира, след приключване на изборите, да се присъедини към Съвета на федерацията", заяви говорителят на железниците Григорий Левченко. "Държавното ръководство му отправи това предложение и той прие", допълва Левченко.

Източник, близък до държавното предприятие, казва пред "Ройтерс", че Якунин може да стане заместник-председател на Съвета на федерацията - горната камара на руския парламент.

67-годишният Якунин подписа тригодишен договор да остане в железниците миналата година и се предполага, че е бил в отпуск, когато се появиха новините за оттеглянето му.

"Това означава, че през последните няколко дни се е случило нещо сериозно, нещо лошо", казва пред руското издание на Forbes източник, близък до събитията. Политологът Андрей Пионтковски казва за "Файненшъл таймс", че не е изключено обкръжението на Путин да е започнало да търси наследник на президента.

Колегата му Глеб Павловски допълва за "Блумбърг", че оставката на Якунин е сигнал за "радикални промени, за значително нарушаване н аравновесието във вътрешния кръг" около Путин и "илюстрация за високата степен на нестабилност по върховете". Павловски смята още, че "вътрешният кръг престана да е инструмент за управление на страната", използван от Путин, и че ако преди Кремъл е залагал на щедрото финансиране на неефективните държавни корпорации, "сега просто няма пари, което означава, че трябва да се управлява по-добре, а железниците са един от най-ярките примери за това."

Якунин е яростен поддръжник на Путин и описва президента като фигура, спасила Русия от хаос и възстановила самочувствието й. Но Кремъл може да е заложил на смяна на старата гвардия пред истраната да навлезе в тежка рецесия, причинена от последиците от анексирането на Крим и рязкото поевтиняване на петрола на световните пазари.

Разследване на "Ройтерс" миналата година откри, че при управлението на Якунин държавните железници са платили милиарди долара на частни подизпълнители с неясни собственици, както и с малко или никакво присъствие в регистрираните им централи. В руските железници работят близо 1 милион души, компанията участва в едни от най-големите инфраструктурани проекти в света.

Якунин винаги е отхвърлял обвиненията в корупция, както и докладите на "Трансперънси интернешънъл", в които се твърди, че Русия е една от най-корумпираните държави в света. Според него проблемът на Запад е по-голям, защото там има повече да се краде.

Предвид опита на Русия да се преориентира на изток към азиатските пазари, очевидно е, че железниците имат важна роля за връзките с Китай, но резултатите на Якунин "далеч не са розови", коментира пред "Блумбърг" анализаторът Евгений Минченко. Неговият Международен институт за политическа експертиза публикува веднъж годишно опит за описание на обкръжението на Путин, кои са групите, борещи се за влияние, кой ги ръководи и колко близко са те до Кремъл.

След като стана обект на санкциите на САЩ през март миналата година, Якунин каза, че включването му в черния списък е доказателство, че той служи на Путин и на Русия. "В добра компания съм. Не мога да скрия, че се почувствах поласкан. Всички в списъка са ключови хора, които са направили много за Русия", написа той в блога си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят