Как небостъргач пази баланса си по време на тайфун

Taipei 101, който със своите 509 метра дълго време беше най-високият небостъргач в света, използва огромен демпфер като метод за стабилизиране срещу ветровете, който е разположен в горната част на сградата между 82-ри и 87-ми етаж. Демпферът е огромна стоманена топка с тегло 728 тона и диаметър почти 5.5 метра. Тя окачена на стоманени въжета и се подпира от хидравлични цилиндри.

Ролята на демпфера е съвсем семпла. Той трябва "абсорбира" поклащането на сградата от ветрове и земетресения. В резултат огромната топка постоянно се поклаща леко в различни посоки и стабилизира небостъргача. Тя е проектирана да може да балансира силата на ветрове със скорост до 217 км/ч, пише "Дневник".

Преди няколко дни това за пръв път беше тествано и на практика. Докато през Тайпе преминаваше тайфунът Соуделор, неговите пориви прехвърлиха 233 км/ч и накараха огромната стоманена топка да се премести с повече от метър от централната си позиция. Това е историческо постижение, тъй като никой друг подобен демпфер не постигал такива амплитуди.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл