Професор помага на бедни и болни студенти

Преподавател от Стопанската академия "Д. А. Ценов" в Свищов подпомага с лични средства нуждаещи се студенти. Проф. Георги Баташки от години отпуска стипендии за обучението на бедни или болни младежи.

Благодетелят започнал да прави дарения още през 1992 г., когато бил декан на факултет "Счетоводна отчетност" в академията. С негова помощ са успели да се изучат социално слаби и със здравословни проблеми млади хора, които били пред напускане на учебното заведение.

Щедрият преподавател направил първото дарение преди 23 години. Тогава отделил от заплатата си 700 лв. и ги внесъл във фондацията "Д. А. Ценов" към учебното заведение.

"Поставих условие стипендията да бъде присъдена по социални критерии. Така ръководството на фондацията определи девойка, която 10 месеца получаваше по 70 лв.", сподели пред "Труд" проф. Георги Баташки.

Когато завършило, момичето отишло при дарителя, благодарило му сърдечно и казало: "Ако не беше вашата помощ, нямаше да мога да се дипломирам". "Няма по-голямо удовлетворение за направеното от такива думи на признание", казва проф. Баташки.

След време той научил за студент, който се канел да напусне академията, защото нямал средства да се издържа. "Тъкмо бях получил пари от издаден учебник. Веднага отделих 300 лв., предоставих ги във фондацията, но този път поставих условие да са за конкретния човек. Доволен съм, защото младежът завърши и сега е успешен икономист", разказва проф. Баташки.

От две години преподавателят помага на студенти със здравословни проблеми. През 2013 г. професорът дал 1000 лв. и пожелал да отидат за студент с онкологично заболяване. Така десет месеца по 100 лв. получавал 23-годишен бъдещ икономист от факултет "Стопанска отчетност".

Това лято служебният ректор на академията проф. Иван Върбанов назначи благодетеля за финансов директор. Проф. Баташки веднага решил, че възнаграждението от 500 лв. за заеманата длъжност ще го дари на студент.

Критериите, които заложил този път, са стипендиантът да е с хронично заболяване, доказано от експертна лекарска комисия, но освен това да е и социално слаб. "В началото на новата учебна година ще бъде определен студентът, който ще ползва средствата.

Проф. Баташки не крие, че да прави добрините най-напред бил подтикнат от факта, че получава голяма заплата.

„Напоследък обаче имам огромно желание да помагам на наши възпитаници с увредено здраве. Самият аз съм с онкологично заболяване и добре знам колко е мъчително, а и скъпо да се ходи по прегледи, изследвания и терапии. А и с хуманитарното дело се надявам да облекча и собствената си съдба", признава професорът.

"Проф. Баташки е много благороден човек и примерът му трябва да бъде последван", смятат и студенти, и академици в Свищов.

СЛЕД ЕРАТА „АДАМОВ“

В академията тече разследване

Оказва се, че в многострадалната Стопанска академия, основана навремето с дарение от търговеца Димитър Ценов, работят и почтени хора. От юни тази година висшето учебно заведение се управлява от служебен ректор.

С това завърши ерата на скандалния ректор проф. Величко Адамов. Изчистването на имиджа на академията започна след прекратяването на правомощията му. Отнета му бе гласуваната преди време пожизнена заплата от 1500 лв. В

момента тече разследване за мащабно източване на бюджета чрез колосални хонорари за магистърско обучение. Десет-петнадесет преподаватели са си докарвали заплати от порядъка на 80 000-120 000 лева годишно.

Най-големите суми са получавали проф. Адамов и 35-годишната професорка Теодора Димитрова, която искаше да стане ректор, но изборът й беше отменен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл