Атлетиката избира в Пекин: Коу или Бубка

Световната лека атлетика е пред избор кой да я оглави - Себастиан Коу или Сергей Бубка. Това е интригата в започващия в сряда конгрес на ИААФ в „Конвеншън център” в Пекин. Гласуването за шестия по ред шеф на Царицата на спортовете е в първия ден на форума, но още не е ясно кога ще се проведе - изборът е точка 8 в дневния ред. Очакват делегати от 214 страни.

ИААФ обяви, че вече са изчерпани ограничените журналистически акредитации за конгреса. В „Конвеншън сентър” няма да може да се влиза с акредитацията за световното първенство, което започва в петък на олимпийския стадион „Гнездото” в Пекин. Досега практиката винаги е била с една акредитация представителите на медиите да отразяват и двете събития.

В кулоарите на световното се говори, че шансовете на Сър Коу са по-големи, най-вече защото бе в основата на великолепно проведената и организирана олимпиада в Лондон преди 3 години. А Бубка може да получи по-малка подкрепа най-вече заради геополитическите проблеми на Украйна.

Странно изборът ще е с хартиени бюлетини, като ИААФ няма да се довери на наетата от МОК електронна система. Същото се получи преди 4 г. на конгреса на организацията в Дегу, когато Бубка първо изпадна от Съвета на ИААФ с електронно гласуване, но при повторния вот, вече ръчен, получи достатъчно доверие.

Подобна напрегната предизборна ситуация в световната атлетика не е имало от 34 години. През 1981-ва Примо Небиоло стана четвъртият по ред президент на ИААФ и за десетилетие комерсиализира и тотално реформира Царицата на спортовете. Италианецът остана на поста до 1999-а, когато почина на 76 г. и първият му заместник Ламин Диак доизкара мандата. После бе оставен за още един, докато големите сили избистрят позициите си за третия по важност пост в спорта след тези на МОК и ФИФА.

И двамата кандидати бяха на турнира за Купата на Европа, втора дивизия в Стара Загора. Там те представиха намеренията си за управление пред Добромир Карамаринов - първи вицепрезидент на Европейската лека атлетика и шеф на Балканската асоциация на атлетическите федерации.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт