Фирмите ще дават поне 10% отстъпка на НЗОК за лекарства

- Средно разходите за лекарства в ЕС се увеличават с 3% годишно, а у нас с 12-15 на сто

- Компаниите не са много хепи, каза Москов

Фармацевтичната индустрия ще дава отстъпки на НЗОК за медикаментите в размер не по-малко от 10% от стойността на купените годишно от касата лекарства. Това предвиждат промени в Наредба №10, която бе обнародвана в петък, съобщи вчера пред Би Ти Ви здравният министър д-р Петър Москов. Той обясни, че „количеството печалба на фирмите ще бъде намалено, спестените средства ще се връщат не в НСО или друга институция, а в НЗОК и ще се ползват за здравето на българите, както се прави навсякъде в ЕС“.
Москов припомни, че през 2011-а разходите на касата за лекарства са били 453 млн. лв., а към края на 2015-а ще са 887 млн. лв. Средното увеличение на годишните харчове за медикаменти в ЕС е 3%, а у нас 12-15%. В същото време пациентът доплаща все повече. „Именно върху сумата от 887 млн. лв. на базата на закона и нормативните актове ще се дава отстъпка поне от 10%. Разбира се, че ако вземеш между 40 млн. лв. и 60 млн. лв. на една индустрия за година, сигурно компаниите не са много хепи. Но и те осъзнават, че за тях България бе останала последният дрийм маркет (мечтан пазар - от англ. ез.)“, обобщи здравният министър.
Ако компаниите не дават отстъпки, НЗОК ще спре да плаща медикаментите им.
Министърът каза още, че ако джипиесите покажат, че линейките не са откарвали пациенти в най-близката болница, а примерно в по-далечна, защото са им обещавани пари от екипа им, директорите на спешната помощ веднага ще бъдат уволнявани. Москов подчерта и че основният пакет ще бъде начертан от здравните и демографските показатели. „Решението за съставянето му няма да е примерно да поканите врачка и тя да каже откъде ще потече свещена вода, а държавата, правителството и политиците ще пресрещнат проблема с гарантиране на лечението на основните заболявания, от които умираме“, завърши Москов.

Без съгласието на БЛС, както е по закон

4,5 млн. лв. отклонени към болниците

В нарушение на рамковия договор НЗОК е отклонила 4,5 млн. лева към болниците от перото за медико-диагностичните дейности (т.е. от лабораторната диагностика, от изследванията със скенер, рентген, ЯМР), което ще доведе до сериозен дисбаланс в доболничната помощ. Това съобщи вчера шефът на БЛС д-р Венцислав Грозев. Световната банка посочи, че 1/3 от дейността на болниците може да се изнесе в доболничната помощ, а се реже от нея.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве