Най-малко 10 човека са в неизвестност след порой в израелската пустиня в Негев

Пишат нов закон за търговските марки

Ерик Рубин: Казусът с българските граждани, за които се иска екстрадиция, трябва да бъде решен между правосъдните министерства на САЩ и България

КЕВР може да спре сделката с ЧЕЗ (обзор) Регулаторът решава при продажба на над 20% от капитала на енергийно дружество

Мъж крие 3 години трупа на майка си Засега е обвинен само за измама

Бомбичка разби камера на КАТ Самоделката е от миниум и бронз

1200 деца нарисуваха рицаря в себе си

Откраднатата от Пловдив линейка беше открита пред софийската болница “Св. Анна”

Ген. Боцев: Държим колкото може по-бързо правителството да сключи договора за нов изтребител

Съдът остави в ареста всички от кметската завера в “Младост” Прокуратурата потвърди за четвърти задържан в началото на акцията. Не е свидетел, но е в СРС-тата

Дядо отиде до магазина и изчезна

Задържаха под стража двама дилъри, спипани с хероин и амфетамини

РИОСВ-Бургас отряза зелените за „Иракли“: Съдът се произнесе, няма законово основание за спиране на строителството

Общинската дирекция “Превенции” провежда юбилейна кампания “Не шофирай, ако си пил” Всеки абитуриент - с бележник за разумно поведение на пътя

Братя Юзеирови с условни присъди за партия ОТОМАН

Кърлежов енцефалит повали двама българи

Кърлежов енцефалит повали двама българи само за месец. През миналата година регистрирани случаи няма, а за последните 60 – те са единици. Това съобщи вчера за „Труд“ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Специалистът обясни, че вирусът на тежката болест се предава чрез ухапване от инфектирани кърлежи. Другият начин е чрез консумацията на непастьоризирано мляко от заразени животни, обикновено кози, но може да са овце и крави. Инкубационният период е между 2-28 дни, но най-вече 7-14 дни. Първата фаза на инфекцията преминава с висока температура, а във втората се появява и неврологичното разстройство. Тогава се установява менингит или менингоенцефалит. Засяга се цялата мозъчна тъкан, с развитието на болестта пациентът се обхваща от треска, стига се до помрачаване на съзнанието, възможни са припадъци.

Двамата заболели са възрастни хора от провинцията. За щастие кърлежовият енцефалит е хванат навреме и са предприети нужните мерки. „В Германия дори се поставя ваксина срещу смъртоносната инфекция и така се предотвратяват фатални последици“, каза още директорът на националния център.

„Болните от бруцелоза пък вече са 31“, каза още проф. Кантарджиев. 29 от тях са в град Рила, откъдето тръгна заразата, а другите двама са в Плевенско.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.