Кърлежов енцефалит повали двама българи

Кърлежов енцефалит повали двама българи само за месец. През миналата година регистрирани случаи няма, а за последните 60 - те са единици. Това съобщи вчера за „Труд“ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Специалистът обясни, че вирусът на тежката болест се предава чрез ухапване от инфектирани кърлежи. Другият начин е чрез консумацията на непастьоризирано мляко от заразени животни, обикновено кози, но може да са овце и крави. Инкубационният период е между 2-28 дни, но най-вече 7-14 дни. Първата фаза на инфекцията преминава с висока температура, а във втората се появява и неврологичното разстройство. Тогава се установява менингит или менингоенцефалит. Засяга се цялата мозъчна тъкан, с развитието на болестта пациентът се обхваща от треска, стига се до помрачаване на съзнанието, възможни са припадъци.

Двамата заболели са възрастни хора от провинцията. За щастие кърлежовият енцефалит е хванат навреме и са предприети нужните мерки. „В Германия дори се поставя ваксина срещу смъртоносната инфекция и така се предотвратяват фатални последици“, каза още директорът на националния център.

„Болните от бруцелоза пък вече са 31“, каза още проф. Кантарджиев. 29 от тях са в град Рила, откъдето тръгна заразата, а другите двама са в Плевенско.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве