Кремъл не може да поддържа повече рублата

Помощникът на Владимир Путин Андрей Белоусов заяви, че обемът на руските валутни резерви не позволява интервенции в полза на стабилен курс на рублата и единственото оръжие за това остава определянето на основната лихва от Централната банка, съобщи РИА „Новости”.

Според изнесените от Белоусов данни, валутните резерви на Русия към момента са 300 милиарда долара, но от тях 120 милиарда са запас на правителството, държан в Резервен фонд и Фонд „Национално благосъстояние”.

Останалите средства могат да стигнат за девет месеца внос на най-необходимите за страната стоки. Затова повече не е възможно да се изливат валутни средства, за да се задържи курса на руската валута.

Днес понижението на рублата премина още една психологическа граница и едно евро се разменяше за над 73 рубли. В края на деня бе определен официален курс на рублата за утре от 72.95 рубли за едно евро и 65.94 рубли за един долар. Това е най-ниското ниво на рублата от февруари тази година.

Междувременно Владимир Путин разговаря с премиера на страната Дмитрий Медведев, като един от основните въпроси е бил именно валутния курс. Според руския президент, правителството следи непрекъснато случващото се на валутния пазар и взима необходимите мерки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят