Шестима сирийски имигранти се удавиха край бреговете на Турция

Шестима сирийци, сред които и дете, са се удавили вчера край бреговете на Турция, докато опитвали да достигнат гръцкия остров Кос, съобщи Асошиейтид прес. Спасени са трима души, които са останали в продължение на часове под обърнатата моторна лодка, преди да бъдат извадени от водолази.
Гърция ще превози днес 2500 мигранти с ферибот от о-в Кос до Солун. Оттам имигрантите ще могат да продължат одисеята си в търсене на убежище в по-богатите европейски страни. Гръцката брегова охрана е спасила 576 мигранти в 23 операции в Егейско море само за последните 24 часа.

Гръцкият остров Лесбос, на който на ден пристигат по 2000 имигранти, е на предела на възможностите си да поема още хора, съобщи неправителствената организация организация Международен комитет за спасение (IRC).

Близо 6500 бежанци са спали в понеделник под открито небе. Билетите за фериботи до континентална Гърция са изкупени за седмица и половина напред, а броят на новопристигащите не спира да нараства. "Ако не бъдат предвидени още кораби, броят на бежанците на острова ще достигне 20 000", се казва в изявление на организацията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят