Експерт: Голяма част от кредиторите на КТБ няма да получат парите си

Голяма част от кредиторите на Корпоративна търговска банка /КТБ/ няма да получат парите си, прогнозира изпълнителният директор на Българската агенция за кредитен рейтинг Христо Михайловски пред БНР.

По думите му законът е променен така, че Фондът за гарантиране на влоговете да измести вложителите в банката. Освен това не се полагат достатъчно усилия да се съберат вземанията й:

„Като най-голям кредитор на банката, Фондът, има някъде около 3 млрд. 650 млн., трябва първо те да бъдат обезщетени, те да вземат своите средства, след което вече е поредицата от вземания, които са обезпечени със залог, ипотека и т.н., аз подозирам, че някои от банките са така, чак след това са вложителите. Тук мога да кажа, че редът на вложителите е в една по-неизгодна позиция. Другото странно нещо е, че в тази комисия, която беше направена в парламента, и този доклад, никъде не се казва за кредитополучателите, никъде няма информация за кредитополучателите”, смята експертът.

Според него, проблем е, че много от обезпеченията и кредитите, които са били дадени на фирмите, в момента, по моя информация, тече много силен процес на изпразване на тези фирми, така че да не може да бъде събрано нищо, ако те не могат да съберат средствата.

„Така с всеки изминал ден, с вяска изминала седмица вероятността да се съберат отново средствата намалява. Това е един въпрос, на който няма отговор. Аз мисля, че направиха достатъчно промени в закона във връзка с КТБ, и продължават да се правят и до средата на миналата седмица. Има си закони и те трябва да се спазват, т.е - те по законен път изместват активите на дадени фирми, така че да не могат да бъдат събрани”, съветва Михайловски

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес