Официално: Ахмед Давутоглу не успя да състави правителство в Турция

Турският премиер Ахмед Давутоглу се срещна във вторник с президента Реджеп Ердоган, за да го информира за невъзможността да сформира коалиционно правителство. Действието изглежда като началото на пътя към предсрочен вот, едва няколко месеца след изборите през юни.

"Премиерът Давутоглу съобщи на президента Ердоган, че въпреки всичките му усилия не е успял да състави правителство, което може да спечели вот на доверие", съобщи президентството във вторник вечерта. "Президентът Ердоган благодари на министър-председателя за усилията му", добавят от кабинета на Реджеп Ердоган.

Ако всички опити за сформиране на правителство се изчерпят преди 23 август Турция ще проведе нови избори в несигурна политическа среда, пише АФП, цитирана от БГНЕС.

Ислямско-консервативната партия на справедливостта и развитието (ПСР), която управлява неизменно от 2002 г. не получи желания резултат на парламентарните избори на 7 юни и няма абсолютно мнозинство. В тези условия партията не може да формира еднопартийно правителство и да осъществи желанието на президента Реджеп Ердоган да поеме еднолично управлението като направи Турция президентска република.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят