Най-после санират 2 блока в Русе

Санирането по националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в Русе започва най-после с 2 блока. В официалната церемония за старта на проект "Енергийно обновяване на българските домове" по ОП "Регионално развитие" l в четвъртък ще участват председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев и зам. - министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

И двете жилищни коперации са монолитни. Триетажният бл. "Щастие" е с 18 апартамента и ще се реновира с 201 596 лв. Бл. "Родопи" също е триетажен, с 6 апартамента и строителството ще струва 44 391 лв. За три месеца трябва да се подменят дограмите, да се ремонтират покривите и да се изолират външните стени.

13 блока в крайдунавския град вече са сключили договори с регионалното министерство. По Националната програма за енергийна ефективност са одобрени 21 сгради с подписани тристранни договори между общината, областната управа и Българската банка за развитие. 26 регистрирани сдружения на собственици имат финансови споразумения с МРРБ.

Ремонтите ще тръгнат по изготвените проекти на избраните фирми за Северен централен район "ДЗЗД Матис - ВТУ" и обединение "Линк - Русе". 12 фирми кандидатстват по обществената поръчка за техническо обследване и паспортизиране на 20 сгради. Те са предимно с по 8-10 апартамента. За някои живеещите нямат да теглят кредити. Хората ще платят средно по 2000-3000 лв. на жилище, докато ремонтът без европейската помощ би им струвал към 8000-12 000 лв.

329 жилищни блока в Русе могат да кандидатстват по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, уточниха от общината. 282 от тях са панелки, 16 са сгради с пакетно-повдигнати плочи, а 31 кооперации са с едроплощен кофраж.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони