Кметове от Търновско: "Да се конфискуват колите на автоджигитите"

Кметовете на 36 селища от Община Велико Търново се оплакаха, че всяка права улица се използва за незаконни гонки с автомобили и мотоциклети. "На площадите невръстни водачи въртят возилата с висока скорост и правят концентрични кръгове. Има скъсани гуми от демонстрациите на "слънца". Зимата трасетата пък се превръщат в писти, а колите в шейни. Разговорите с родителите обаче винаги завършват със яростна защита:"Нали и ние сме били деца!", разказаха управниците.

Те споделиха стряскащи случаи по време на среща с ръководството на Областната дирекция на МВР във Велико Търново за пресичане на опасните автосъстезания и катастрофите. Тя бе организирана от председателката на Сдружението на кметовете и кметските наместници "Янтра 2001" в старата столица Благовеста Факирова.

Кметът на село Райковци Петьо Коев напомни, че в градовете вече няма полигони и родителите казвали на децата си: "Когато си отидем на село, ще ти дам колата да покараш". "Така в малките селища масово се движат моторни превозни средства с неправоспособни и дори малолетни шофьори", заяви Коев.

Колегата му от град Килифарево Димитър Събев пък сподели, че собственици на вили по махалите в Балкана често карали децата си да вземат колите им и да ходят да им купуват алкохол в градчето."Проблем са и много самоделни возила-трактори и каруци, които се движат масово по селските пътища при прибирането на реколтата. Тези МПС-та са без фарове и не са минавали технически преглед", поясни Събев.

Жителите на Самоводене пък си патят от интензивния трафик по главен път Свиленград-Русе, който пресича селото. "Тирове хвърчат с огромна скорост. Често изпадат дори товари. Ако няма пари за камера за видеонаблюдение, нека да бъде поставено бутафорно съоръжение от две кутии, стойка и два знака и да стряска недобросъвестните водачи", предложи кметът Николай Милаковски.

Първенецът на село Церова кория Петър Петров е категоричен, че трябва да се конфискуват автомобилите на участниците в гонките. Кметът на Леденик Иван Стоянов пък намерил нестандартен начин да накара родители да спрат три хлапета да пърпорят с моторетки. "Многократно предупреждавах майките и бащите им, но не вземаха мерки. Един ден им казах: "Хората негодуват и се канят да опънат тел напреко на улицата и когато минат момчетата, жицата ще им откъсне главите. Това явно ги стресна и моторите вече не се движат", разкри Стоянов.

Директорът на областната полиция в болярския град ст.комисар Димитър Машов информира, че се провеждат активни дейности срещу недобросъвестните шофьори. "Локализирани са 5 места във Велико Търново за гонки. Там се правят внезапни проверки. До момента са съставени 45 акта по Наредбата за обществения ред на Общината, както и над 60 акта на водачи за демонстративно управление", обясни ст.комисар Машов.

Според полицейската статистика от началото на годината две стационарни камери са засекли общо 15 435 нарушители на пътя, а от 23 май до сега наличните 6 мобилни камери са направили близо 5000 видеоклипа с нередности. Само за ден са записани 154 автори на пътни нарушения. На всички ще бъдат издадени фишове за глоби, които възлизат от 50 до 200 лева.

Сред най-драстичните случаи е забелязан на видеоклиповете бял "Нисан", който прелетял край полицейски патрул и не се подчинил на стоп-палка. Водачът се оказал рекордьор с 26 наказателни постановления и 16 фиша. Срещу автоджигита са предприети мерки да му бъде отнета шофьорската книжка.

"Гонките се организират по Фейсбук. При една от последните проверки сред участниците имаше лица от други области и дори автоинструктор", споделиха полицаи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони