Обезопасиха мамута в Русе

Нов метален парапет вече пази мамута в Екомузея с аквариум в Русе, съобщиха от регионалния исторически музей /РИМ/. Огражденията пазят от директен достъп най-голямата атракция, пред която се тълпят постоянно посетители. Двете части на парапета /5,50-6,50х1,20 м/ опасват макета на мамута в реални размери.

Косматото чудовище от вида Mammuthus Primigenius е голямо 3,20 м и гледа през специално доставени изкуствени очи. Така прародителят на слона от Ледената епоха е съвсем като истински и подсказва за миналото на региона. Край него се навъртат пещерни мечки като обитатели на пещерите от този период. Екомузеят притежава една от най-богатите колекции вкаменелости с кости на праисторически хоботни бозайници. В експозицията може да се види и единствената в света запазена кост от друг вид мамут - Mammuthusromanus.

Посетителите на входа могат да си купят и уникална колекционерска монета от поставената вендинг машина по проекта „Златна монета“ - серия „Златна България“. Тя ес дебелина 2,8 мм, диаметър 30 мм и покритието й имитира злато. От едната й страна е мамурът, а на другата е гербът на България. Очаква се скоро да пристигне още една вендинг машина от същата серия, която ще изсича монетите. Колекционерите ще могат да избират между три различни модела – с мамут, бухал или риба.

Ултрамодерният Екомузей възкръсна след 30 г. в сградата на някогашния природонаучен музей в крайдунавския град. Той беше открит м.г. като част от проекта "Развитие на културно-исторически атракции в градски исторически ансамбъл". Мащабната реконструкция беше финансирана с 4,432 млн.лв. по ОП "Регионално развитие". Целта е културно-историческите атракции да привлекат над 42 000 чуждестранни туристи и гости на града.

Сред атракциите в подземието на екомузея е уникален аквариум с 50 000 л вместимост за над 20 вида речни риби. В една от залите има 15-метрова изкуствена пещера, която имитира структурата на втората по дължина в България пещера Орлова чука. Вътре на специален дисплей се излъчва триминутен клип за прилепите като най-многобройните й обитатели.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони