Мълва за негодна вода в Разложко, предизвикала епидемия, разтърси града, инфекциозно и детско пълни

Цяла седмица жителите на Разлог са в паника, тъй като има рязко повишаване на броя на хората, постъпващи в болница с повръщане, болки в корема и типичните признаци на бактериална инфекция. Из града плъзна мълвата, че причина за високия бой заболели само за седмица, е във водата, която не била хлорирана и пречиствана това лято, пише struma.com.

Проверка на компетентните институции установи, че скокът на заболеваемостта не се дължи на негодна вода, а на типичните за сезона вирусни, чревни инфекции. Това потвърди и д-р Георгиева- началник на Инфекциозно отделение в МБАЛ Разлог:

"В никакъв случай причината за вирусната чревна инфекция не е водата. През последните няколко дни има повишено заболяване с вирусна чревна инфекция, която протича като остър гастроентерит - с температура, повръщане, диария и коремни болки. Не става въпрос за салмонелозата или бактериална инфекция. Заболяемостта е обичайна за сезона, наистина е повишена. Най-често става въпрос за семейни огнища, заболяват няколко членове на семейството. Обикновено отшумява за 24 часа. Препоръчвам прием на повече течности, за да не се допуска дехидратация и нека хората да се обръщат към личния лекар.

Не става въпрос за епидемия. В никакъв случай причината за вирусната чревна инфекция не е водата. Заразяването става по контактно битов път, стомашно – чревен е механизма на заразяване. " Директорът на болницата в Разлог д-р Велев уточни, че няма място за паника, в инфекциозно има настанени 14 души, 30 са децата в детско отделение. Изследванията на водата не доказват замърсяването й с бактерии. А иначе в група във Фейсбук "Всичко от Разлога, любя, тача и милея", по темата има панически коментари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони