Първанов: Атаката срещу сина ми е фарс

Атаката срещу сина ми е фарс и откакто се включиха Бареков и Яне Янев всичко си дойде на мястото. Това каза Георги Първанов, председател на ПП АБВ, на пресконференция по повод предстоящите местните избори, съобщи "Фокус".

"Това са "моралните стожери" на българското общество и нищо по-естествено от това те да говорят срещу мен. Говорят противоположни неща. Единият казва, че Първанов няма пари да се обръсне, та ще даде на сина си 60 хиляди лева, а другият казва, че Първанов има прекалено много пари. Няма да съм арбитър на този техен спор. Понеже стана дума за темата искам да обърна внимание за една спекулация, която върви в една електронна медия. Става дума за един сутрешен блок, в който всеки ден се размахва моя декларация на Сметната палата, за да се докаже, че там не са заложени суми, за да подпомогна сина ми. Това е декларацията от 2012 година", каза той.

Той посочи, е актуалната му декларация от 2014 г. е на страницата на Сметната палата.

"Не почваме ли зле тази предизборна кампания. Като един тежък сблъсък на черния пиар. Очаквам това да бъде по отношение на лидерите и партиите. В рамките на тази кампания имаше публикация срещу мои колеги, някои които са пропуснали да отбележат запетайките в декларациите си, са с грандиозни заключения. Някой иска да омаскари сега АБВ, утре друга партия, от друга страна да не допусне взаимодействието между нашите две формации", каза той.

"Другите деца на лидерите на други политици бяха назначавани на държавни длъжности, моите деца почнаха в бизнеса от нулата. Вместо да ги уреди баща им с някое бижу на Боровец и Банско, те почват от минуса в Кюстендил. Момчетата могат, но никога никой от нас не е ползвал възможностите за държавни средства, поръчки и други. И мои роднини не са се докосвали до европейски средства. Тази кампания, трябва да даде отговори на тези въпроси. Имам стара идея. Трябва да се види кой какви държавни пари е вземал от какъв род фирми, категоричен е Георги Първанов. Той посочи, че иска да има комисия, която да провери, кой се е облагодетелствал от "Южен поток". Първанов посочи, че иска тази комисия да бъде оглавена от човек на реформаторите.

Някой някъде е решил, че посоката на стратегическия удар на "Позитано" трябва да е срещу АБВ. Това каза Георги Първанов, председател на ПП АБВ.

"Ние в голяма част от случаите се явяваме самостоятелно. Ние го правим, защото местните избори са един добър шанс за млада формация, каквато е АБВ да се структурира и да създаде своите организации. Разбрахме, изпитахме на гърба си какво означава да правиш две кампании, без да имаш структури. В същото време ние си даваме сметка, че не бива да се изпуска шанса да се възобнови процесът на единение в лявото пространство, не само заради тези избори, не само защото има голяма вероятност ГЕРБ да спечели прекалено много, да се пресити с местна власт, но и заради перспективата на левицата", посочи Първанов. Той посочи, че не е броил общите кандидатури между БСП и АБВ, но според него са повече от четири.

"Някъде ще направим компромис, там където има силен кмет. Не искаме заради единия инат, ние да изхарчим добрите кметове. Тези компромиси се правят ниско долу. Горе диалог няма. Горе има атаки. Някой някъде е решил и аз знам къде, че посоката на стратегическия удар, отново на „Позитано” трябва да е срещу АБВ. Те не мислят, колко много ще загубят, а как да се разправят с АБВ", посочи той.

Отношенията между България и Русия не би трябвало да са зависими от конюнктурата, каза още Георги Първанов.

"Приемам с удовлетворение казаното от президента Путин. Не ме изненадва особено, защото добре помня новата история на българо-руските отношения. Помолих един ваш колега и ми извади статия на президента Путин от 1 март 2003 година, в самото навечерие на посещението му в България. Там той е казал, това , което тези дни прозвуча в Крим", каза Първанов.

"Погледнато в дългосрочен план ние трябва да сме заедно не само за традицията, но и за актуалните задачи. Енергетиката е такава задача. В казаното от президента Путин могат да се открият възможности за рестартиране на отношенията за енергийните проекти , но и затопляне на отношенията. Знам, че със санкциите е малко по-трудно. Моята позиция за санкциите е категорична. По енергийната тема, която е ключова за Северна Европа, Северния поток си върви с една, две и повече тръби, на юг нищо не се случва.

Една тема, по която могат да се водят активни разговори и българската страна може да бъде активен фактор", каза още Първанов.

Като формация свързана с лявото ще сложим силен социален акцент в нашата кампания. Това каза Георги Първанов, председател на ПП АБВ. Има кметове ,които правят силна социална политика. Ние ще търсим силните имена, способните, добрите професионалисти, авторитетните хора. Има хора от БСП, които преминават при нас, но не ги борим и не спекулираме с това. Намираме това за един естествен процес. Има и хора от центъра, които търсят нашата подкрепа", посочи Първанов. По думите му този процес е сложен.

"Едно не преливане, а друго преструктуриране на политическото пространство. Една от важните задачи е реформата на политическия модел. Един куп неща стоят на дневен ред, които са не по-малко болезнени, отколкото е темата за съдебната реформа", посочи той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини